Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Román-szerb-magyar külügyminiszteri találkozó Temesváron

Cikk:

A balkáni országok európai integrációjáról, a határon átnyúló pályázatok témájáról, a Nabucco-gázvezetékről és az Európai Duna Stratégiáról tárgyalt egyebek között a román, a szerb és a magyar külügyminiszter szombaton Temesváron.

A temesvári találkozó a negyedik háromoldalú román-szerb-magyar külügyminiszteri tárgyalás, melyet háromévnyi kihagyás után rendeztek meg. Balázs Péter magyar külügyminiszter kifejezte reményét, hogy a jövőben gyakrabban lesznek ilyen egyeztetések. A hármashatár térségében történő együttműködésnek üzenete van Európa számára, ugyanakkor nagyon fontos a térségben élő ötmillió ember számára is - mutatott rá Balázs Péter. A konkrét programok között szerepel egy mind a három országot érintő ipari park létrehozása, valamint a transzeurópai közlekedési és energetikai hálózatok térségbeli kiterjesztése is.

Szerbia számára modell lehet az együttműködés

Balázs Péter szerint az euroregionális együttműködés modellként szolgálhat arra az időszakra, amikor Szerbia már teljes jogú tagja lesz az európai integrációnak. Az együttműködéshez adott a közös politikai akarat, és a feltételek is folyamatosan javulnak: a magyar és a román állampolgárok már személyi igazolvánnyal könnyen léphetik át a közös határt, és jó esély van rá, hogy jövőre a szerb állampolgárok is vízummentesen utazhatnak az Európai Unióban - mondta a külügyminiszter.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a három fél között politikai konszenzus van a vízumkérdésben, s jövőre valósággá válik, hogy a szerb állampolgárok szabadon közlekedhetnek a két másik országban és az egész Európai Unióban.

A tárgyalásokon szó eset egy, a belga-holland-német hármashatár térségében már jól működő közös egészségbiztosítási rendszerhez hasonló kezdeményezésről. Vuk Jeremic hangsúlyozta, nem látja semmi akadályát annak, hogy Szerbia, Magyarország és Románia is megvalósítson egy hasonló modellt. Ez nagyban elősegítené a munkaerő-áramlást a térségben, amely rendkívül fontos a régió számára - tette hozzá.

Szerbia az utóbbi időszakban olyan fontos lépéseket tett az európai integráció ügyében, melyeket figyelembe kell venni, amikor az állampolgárok szabad mozgásáról és a kereskedelmi megállapodásokról beszélünk a jövőben - jelentette ki Cristian Diaconescu román külügyminiszter a megbeszélés után.

Ugrás vissza Ugrás vissza...