Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Javuló tendencia a kutatás-fejlesztésben

Cikk:

Magyarországon tavaly a GDP 1 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre, innovációra, ez javuló tendenciát mutat az előző évhez képest - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára csütörtökön a "Válságkezelés innovációval - nemzetközi tapasztalatok" címmel megtartott tudományos és technológiai (TéT) attasék konferenciáján, Budapesten.

Burány Sándor hangsúlyozta: a válság idején még inkább érdemes ezen a területen befektetni, mert ez idővel megtérül.

Az NFGM államtitkára utalt arra, hogy az idén 170 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre kutatás-fejlesztés, innováció támogatására, amely jövőre 180 milliárd forintra bővül.

Burány Sándor pozitív fejleményként értékelte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében 20 milliárd forint állami hozzájárulás szerepel az innovációs alapba történő befizetésre.

A NFGM államtitkára a TéT attasék munkájáról elismeréssel szólt, kiemelve, hogy fontos szerepet játszanak a nemzetközi kapcsolatok szélesítésében, az ország versenyképességének növelésében.

Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke hangsúlyozta, a szakma pozitívan éli meg, hogy sikerült megmenteni az innovációs alapban a költségvetési hozzájárulást.

Az NKTH elnöke bemutatta a hivatal pályázati portfólióját, amely az Innovatív Magyarország programra épül, és négy nagy területet ölel fel. A Tudás Magyarország programban a nemzetközi színvonalú kompetencia központokat támogatják. A Technológia Magyarország programban a társadalom és a gazdaság számára stratégiai jelentőségű nagy projektek kapnak támogatást. A Vállalkozó Magyarország programban a fiatal innovatív vállalkozásokat, a kis- és középvállalkozásokat, a regionális innovációt segítik. Az Együttműködő Magyarország programban a nemzetközi kapcsolatokat erősítik, ösztönzik a magyar kutatók bekapcsolódását a nemzetközi kutatásokba.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal valamint a Külügyminisztérium közösen 11 országban működtet magyar TéT attasé hálózatot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...