Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:A légiutas-információk kiadása ellen szavazott az Európai Parlament

Létrehozva: 2004. április 1.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Parlament szerdán elutasította az Egyesült Államok kérését, hogy az európai légitársaságok átadják az amerikai bevándorlási hatóságoknak utasaik személyes adatait. A parlament szerint az Európai Bizottság és Washington közt nemrég elfogadott ilyen értelmű megállapodás sérti az utasok személyiségi jogait.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése csak kis többséggel hagyta jóvá azt a jelentést, amely szerint az EP "fenntartja magának a jogot", hogy a 2003-as Brüsszel-Washington megállapodást az Európai Bíróság elé utalja felülvizsgálatra. Az EP döntése nem kötelező érvényű, mégis politikai vereséget jelent Frits Bolkestein uniós biztosnak, aki az Egyesült Államokkal erről tárgyalt.

A parlament azt várja az Európai Bizottságtól, hogy kezdje újra a tárgyalásokat az amerikai illetékesekkel. Az EP szerint olyan megállapodást kell kötni, ami jobban tiszteletben tartja az európai utasok személyiségi jogait - szögezte le a holland liberális politikus, Johanna Boogerd-Quaak a szerdai szavazás után.

Az amerikai hatóságok a terrorizmus elleni védekezés okán kérik a légitársaságokat az utasinformációk - születési adatok, hitelkártyaszám, telefonszám stb. - átadására. Az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén egy szóvivő szerdán azt mondta, hogy a megállapodás igenis jó és végre fogják hajtani.

Az ügy pikantériája, hogy kedden a tagállamok képviselői a Miniszterek Tanácsában politikai megállapodásra jutottak egy hasonló jogszabály-javaslatról, amelynek értelmében a légitársaságoknak át kell adniuk utasaik adatait az európai hatóságoknak az EU-ba érkező járatok esetén. Ez abban különbözik az amerikai követeléstől, hogy nem automatikus, csak bizonyos járatokra vonatkozik és nem követel meg olyan részletes információkat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...