Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A líbiai válságról szólt a védelmi miniszterek ülése

Cikk:

Az Európai Unió katonai lépéseket nem tervez, de különféle szankciók (repülési tilalom, fegyverembargó) bevezetését fontolgatja Líbiával szemben – mondta pénteken Gödöllőn, az uniós védelmi miniszterek informális tanácskozásán Catherine Ashton, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a tanácskozás helyszínén jelentette be, hogy péntek délutánra összehívta az észak-atlanti szövetség tanácsának rendkívüli ülését, emiatt a főtitkár a tervezettnél korábban utazott vissza Brüsszelbe.

A nemzetközi közösség minden eshetőséget megvizsgál, és a kellő időben minden szükséges intézkedést meghoz a líbiai helyzettel kapcsolatosan. Az ENSZ felhatalmazása nélkül ugyanakkor nem lehet kemény, draszti8kus lépésekre számítani – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki szerint azt EU első feladata, hogy evakuálja a a Líbiában rekedt
néhány ezer uniós állampolgárt.

A gödöllői tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője közölte, az Európai Unió semmiféle katonai akciót nem tervez a líbiai helyzettel összefüggésben, de megfontolja szankciók bevezetését. A főképviselő környezetéből származó információk szerint az EU repülési tilalmat, fegyverembargót és a Líbiából származó kőolaj- és földgáz szállítására, értékesítésére vonatkozó büntetőintézkedéseket is alkalmazhat.

Az EU szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) Líbia ügyében. Az Unió nemcsak Líbiában, de az egész régióban a demokratikus és békés átalakulást támogatja. A legfontosabb az, hogy a helyi lakosság magáénak érezze a folyamatot, és ők határozzák meg, hogy merre tart hazájuk - mondta Catherine Ashton.    

Szorosabb együttműködést sürget a NATO-főtitkár

A NATO és az Európai Unió szorosabb együttműködésének szükségességéről beszélt újságíróknak nyilatkozva az atlanti szervezet főtitkára is. Anders Fogh Rasmussen az EU külügyi főképviselőjéhez hasonlóan a legfontosabb feladatnak a veszélyben lévő emberek kimenekítését és a humanitárius segítségnyújtást nevezte. A főtitkár megerősítette, hogy péntek délutánra összehívta az észak-atlanti szövetség tanácsának rendkívüli ülését. A főtitkár megjegyezte: meg kell találni azokat a területeket, ahol a két szervezet (a NATO és az EU) eredményesen dolgozhatna együtt.

Nincs közvetlen párbeszéd Kadhafi elnökkel

Catherine Ashton szerint jelenleg nincs szükség arra, hogy Budapest az EU nevében közvetítsen az észak-afrikai országban, most az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell vezető szerepet vállalnia. A biztos hangúlyozta, hogy nincs közvetlen párbeszéd Kadhafi elnök és az Európai Unió között, minden üzenet a sajtó nyilvánosságán keresztül jut el az érintettekhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...