Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Irakról is tárgyalt Londonban Gyurcsány Ferenc Tony Blairrel

Létrehozva: 2004. november 20.
Módosítás: 2004. november 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Pénteken egynapos látogatásra Londonba utazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő találkozott Tony Blairrel, akivel hazánk iraki szerepvállalásáról ejtett szót. A BBC-nek adott interjújában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy hazánk barátságtalan gesztusokra számíthat szövetségeseitől, amiért most cserbenhagyja őket katonái Irakból való kivonásával.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken hivatalosan tájékoztatta brit kollégáját, Tony Blairt arról, hogy a magyar parlament döntése alapján Magyarország a koalíciós erők részeként elhagyja Irakot. Az egynapos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó magyar kormányfő elmondta azt is: a magyar kormány dolgozik azon, hogy a NATO által tervezett kiképzési misszióba egy századnyi katona részvételével bekapcsolódjon.
A magyar kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban folytatott egyórás tárgyalás után a Tony Blairrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: igen nehéz feladat annak megértetése, hogy a globális problémák megoldásában való részvétel nélkül a nemzeti érdekek védelme sem lehetséges. A magyar miniszterelnök közölte: kérte Blairt, mondja el tapasztalatait más EU-tagállamok vezetőinek a - London által az új EU-tagok polgárainak is lehetővé tett, igaz, számukra kötelező belügyminisztériumi bejegyeztetéshez kötött - szabad munkaerő-áramlásról.
Kevesebb magyar dolgozik Nagy-Britanniában, mint fordítva
A brit kormány nemrég tette közzé, hogy a május 1-jei bővítés óta október végéig összesen 91 ezer kelet-európai EU-állampolgár jegyeztette be munkavállalását a brit belügyminisztériumban, bár csaknem felük már korábban is az országban dolgozott, és május 1-je után csak legalizálta munkaviszonyát. A 91 ezerből alig 3 százaléknyi a magyar munkavállaló. Gyurcsány Ferenc azt mondta: kevesebb magyar dolgozik Nagy-Britanniában, mint fordítva. Hozzátette: oktalan Európa félelme a magyar munkaerőtől.
A miniszterelnök a magyar újságíróknak péntek este tartott különtájékoztatóján arra a kérdésére, hogy a brit kormány által előzetesen várt évi 5-13 ezres kelet-európai munkavállalást többszörösen meghaladó eddigi adat miatt a brit kormány nem fontolgatja-e mégis korlátozások bevezetését, azt mondta: ez még említés formájában sem merült fel Tony Blairrel folytatott megbeszélésén.
Paprikaügy: minőségellenőrzés már az uniós határoknál
A magyar kormányfő a Blairrel tartott délelőtti közös sajtótájékoztatón közölte: "a magyar paprikaügyeket követően" kérte brit kollégájának támogatását egy olyan szabályozáshoz, amely intézkedne az EU-ba behozott paprika minőségének ellenőrzéséről már az uniós határoknál. Ennek célja az európai piac, "és benne a magyar paprika" védelme lenne a külföldi fertőzésektől, toxikus anyagoktól - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy a brit kormány milyen politikát vár el az Európai Unió új magyar adóügyi biztosától, Kovács Lászlótól , Tony Blair kijelentette: Nagy-Britannia erőteljesen ellenzi az EU-szintű adóharmonizációt. A brit kormányfő szerint az Európai Unió új alkotmánytervezete is egyértelműen rögzíti, hogy az adók megállapítása az EU-t alkotó egyes nemzetállamok feladata. Gyurcsány Ferenc a magyar sajtónak tartott péntek esti londoni tájékoztatóján - csakúgy, mint a Blairrel közös korábbi sajtóértekezleten - erről azt mondta: a brit és a magyar álláspont az adóverseny kérdésében "tökéletesen azonos", a két ország nem kívánja megszüntetni az adóversenyt, azt a versenyképesség fokozása egyik eszközének tekintik.
London az uniós alkotmánytervezet kidolgozásának idején ragaszkodott a nemzeti vétó - vagyis az egyhangú döntéshozatal - fenntartáshoz az uniós szintű adópolitikában; ez egyike volt azoknak a területeknek, amelyek köré a brit kormány a hivatalosan is használt kifejezéssel át nem léphető "vörös vonalat" húzott. A péntek esti sajtótájékoztatón részt vevő Somogyi Ferenc külügyminiszter - újságírói kérdésre - cáfolta azt az értesülést, hogy bezárna a bagdadi magyar nagykövetség. Gyurcsány Ferenc - szintén kérdésre válaszolva - cáfolta, hogy Tony Blair kifogásolta volna a magyar haderőreform ütemét.
Miniszterelnöki interjú a BBC-ben
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a brit BBC televízió világszolgálatában nyilatkozva abbeli aggodalmának adott hangot, hogy Magyarország barátságtalan gesztusokra számíthat a jövőben szövetségeseitől, amiért most cserbenhagyja őket katonái Irakból való kivonásával. A kormányfő az iraki helyzetről, a csapatkivonásokról nyilatkozott a BBC világszolgálatának, a beszélgetést péntek este, a 21 órai híradásban sugározta a brit televízióadó.
Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy bár a magyarok többsége ösztönösen ellenzi a háborúban való részvételt, ő úgy véli, hogy Magyarországnak érdeke részt venni a nemzetközi koalíció iraki erőfeszítéseiben. "Igaz, hogy a beavatkozás eredeti indokai kétségesnek bizonyultak, de ha már az ország részt vállalt a probléma megoldásából, akkor még ki kellene tartania" - mondta. Beszélt arról is, hogy telefonon kétszer is beszélt erről George W. Bush amerikai elnökkel és Tony Blair brit miniszterelnökkel, próbálta megértetni velük a magyar közvélemény beállítottságát, a magyar részvétel törvényi körülményeit, azt, hogy a kormány meg akarta hosszabbítani a magyar katonák szerepvállalását, de végül is a parlament döntött.
Most már vállalni kell a döntés következményeit is - fejtegette a miniszterelnök. "Partnereink támogatást kértek tőlünk egy konkrét helyzetben. Mi azt válaszoltuk nekik, hogy nem, ez nem a mi dolgunk, hanem a tiétek, mi nem akarunk belekeveredni. Ha aztán pár hónap múlva majd mi fordulunk hozzájuk valamilyen kéréssel, például hogy könnyítsenek a magyar állampolgárok számára a vízumeljáráson, mert ez nagyon keserves nekik, azt mondhatják majd nekünk, hogy "Kérlek, ez a ti dolgotok, nem tudunk segíteni" - mondta Gyurcsány Ferenc.
Ugrás vissza Ugrás vissza...