Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődtek az október 23-i központi ünnepségek

Létrehozva: 2004. október 22.
Módosítás: 2004. október 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1956-os forradalom ifjú hőseire emlékeztek pénteken a Műegyetemen. Ünnepi beszédében az államfő hangsúlyozta, hogy csak részben valósultak meg azok a célok, melyekért sokan az életüket áldozták.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit elindító ifjúságra emlékeztek pénteken délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az intézmény aulájában rendezett ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád , az Állami Számvevőszék elnöke, Kóka János gazdasági miniszter, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, valamint több országgyűlési képviselő.
Csak részben valósultak meg '56 céljai
Beszédében az államfő hangsúlyozta: 1956-ban az volt az európai történelem, ami Magyarországon történt. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "azok a célok, amelyekért oly sokan áldozták életüket, eddig csak részben valósultak meg".
Mádl Ferenc hozzátette, hazánk szuverenitása, jogállami működése valóság lett, de nem olyan "igazságos, szolidáris és boldog, mint amilyennek a fölkelők látni szerették volna". A köztársasági elnök egyebek között a szegények millióit, a közvagyon védelmét, a "megújulásra szoruló" politikai kultúrát, valamint a határon túli magyarsággal szembeni alkotmányos adósságot emelte ki a meg nem valósult eszmék és ígéretek közül.
Az ünnepség végén az államfő, a miniszterek, az egyetem vezetése és diákok képviselői megkoszorúzták a hősök emléktábláját.
Fáklyás felvonulás és koncert
Ezt követően a résztvevők a Műegyetem parkolójából két korabeli Csepel teherautó kíséretében, fáklyákkal átvonultak a Bem térre, ahol rövid megemlékezés után megérkeztek a Parlament előtti Kossuth Lajos térre. A pénteki eseménysorozat a forradalom lángjának fellobbanásával és koncerttel zárult, melyen fellépett többek között Herczku Ágnes és a Fonó Zenekar, Bornai Tibor , valamint az Erkel Ferenc Zenekar.
Ugrás vissza Ugrás vissza...