Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi: a kormány rendezi a vitás kérdéseket

Cikk:

A kormány a lehető legrövidebb időn belül rendezi azokat a kérdéseket, amelyeket a januárban indult kötelezettségszegési eljárások érintenek, erre megvannak a megoldásaink és bízunk benne, hogy azok kivétel nélkül elfogadhatóak lesznek – mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Berlinben, ahol Guido Westerwelle német külügyminiszterrel tárgyalt.

Német barátaink számos aggodalmat táplálnak az utóbbi másfél év magyarországi fejleményeivel kapcsolatban, a magyar kormány szeretne ezekről a gondokról, aggodalmakról, fenntartásokról beszélni, tájékoztatni, megmagyarázni, megérteni, meghallgatni és javítani - fogalmazott Martonyi János. Ugyanakkor a kormány nem fogadja el, ha bárki is kétségbe vonja elköteleződését a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető európai értékek iránt – tette hozzá. A kormány a lehető legrövidebb időn belül rendezi azokat a kérdéseket, amelyeket a januárban indult kötelezettségszegési eljárások érintenek, erre megvannak a megoldásaink és bízunk benne, hogy azok kivétel nélkül elfogadhatóak lesznek – fogalmazott a külügyminiszter.

Guido Westerwelle szerint bölcs kezdeményezés a kötelezettségszegési eljárásokban érintett törvények tisztázása, és ez érdeke Magyarországnak is. A német diplomácia vezetője hangsúlyozta: az európai értékközösség jegyében világszerte fellépnek a demokráciáért, a jogállamiságért és a sajtószabadságért, ezért fontos, hogy el is kötelezzük magunkat mindezen értékek mellett. A válság nem csupán a közös fizetőeszközt használó országok számára nagy kihívás, hanem az Európai Unió egészének is, a megoldáshoz pedig az adósságcsökkentésen és a költségvetési fegyelmen túl szerkezeti reformok is szükségesek, mert csak így indulhat be a növekedés – hangsúlyozta.

Martonyi János német partnerének megerősítette, hogy Magyarországon a 2012-ben és 2013-ban a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad, egyben jelezte: a kormány a napokban juttat el további anyagokat az Európai Bizottsághoz, amelyekben alátámasztja, hogy jövőre is a 3 százalékos határérték alatt lesz a deficit. A magyar külügyminiszter méltatta a német diplomácia szerepét az új kormányközi szerződésről szóló politikai megállapodás elérésében, kiemelve: sikerült elérni, hogy a szerződéshez nyolc olyan állam is csatlakozik, amely nem tagja az euróövezetnek. A magyar kormány néhány napon belül javaslatot tesz az országgyűlésnek, hogy határozatban hatalmazza fel a miniszterelnököt a szerződés aláírására.

Húsz éve írtuk alá a partnerségi szerződést

A két külügyminiszter abból az alkalomból találkozott, hogy Magyarország és Németország 20 évvel ezelőtt írta alá a baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződést. Martonyi szerint az évforduló jó alkalom arra, hogy mérleget vonjunk az elmúlt húsz évből, megvizsgáljuk, mi az ami jól sikerült és mi az, ami kevésbé. Martonyi János reményét fejezte ki, hogy Németország továbbra is hazánk legfontosabb gazdasági és kulturális partnere marad.
Magyarország az 1989 szeptemberében tanúsított szolidaritással különleges helyet foglalt el a németek szívében, az 1992-ben aláírt szerződés pedig új alapokra helyezte a két ország kapcsolatát. Soha nem feledkezünk meg a bátor magyar népről, amely jelentős mértékben járult hozzá Németország, és így Európa egységéhez is - hangsúlyozta Guido Westerwelle.

Ugrás vissza Ugrás vissza...