Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A krízisadókat és a bankadót helyettesítik az új adónemek

Cikk:

A távközlési adót júliustól kell fizetni, tíz perc telefonálás adómentes lesz, a fölött minden percet 2 forint adó terhel. A 2013-tól fizetendő, 1 ezrelékes tranzakciós adóból évi 130 milliárd forint bevételt vár az állam. A baleseti és a tűzvédelmi adót váltja ki a biztosítási adó, míg a társasági adónál az energia- és a közműszektorra egy új, 30 százalékos kulcsot vezetnek be. A nemzetgazdasági miniszter szerint ezzel az ország a krízisadók és a bankadó kivezetése mellett is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt.

Az államháztartás és a költségvetés konszolidációjára a kormány három új, fogyasztási típusú adónemet vezet be, miközben hatot megszüntet. A Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az államháztartás konszolidációjának fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése. 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. Ez a mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken – fogalmazott a tárcavezető.


Évi 52 milliárdot hozhat a távközlési adó a költségvetésnek

A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, e fölött minden perc 2 forinttal adózik – jelentette be Matolcsy György. Magánszemélyek esetében az adó maximum 700 forint lesz havonta, a cégek pedig legfeljebb 2.500 forintot fizetnek. Az adót - amely az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot - a távközlési cégeknek kell megfizetniük, a kormány azt szeretné elérni, hogy cégek az adót ne háríthassák át a fogyasztókra. A távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

Az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.


Egy ezrelék lesz a tranzakciós adó

Egy ezrelékes mértéket javasol a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól, az adó alanyai a bankok, illetve a pénzintézetek lesznek. A kormány itt is azzal számol, hogy az éles verseny miatt a bankok nem tudják majd az ügyfelekre hárítani az adót – mondta Matolcsy György.

A tranzakciós adó alapja 130 ezer milliárd forint, ennek egy ezreléke a költségvetés által várt 130 milliárd forint. Ha egy család havonta 100 ezer forint összegű tranzakciót végez, akkor az által fizetendő tranzakciós adó 100 forint. A pénzügyi szektorban folyó teljes tranzakciós összeg 600 ezer milliárd forint, de például az MNB és a Magyar Államkincstár forgalmára nem terjed ki a tranzakciós adó. A kormány, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a vállalatok közötti 5 millió forintnál nagyobb összeg esetében kötelezővé teszi a banki átutalást annak érdekében, hogy erősítse a gazdaság fehéredését. Ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó.

A Magyar Bankszövetség élesen bírálta a tranzakciós adó bevezetését, mert szerintük ez nem felel meg a kormány és a bankszövetség tavaly decemberben kötött megállapodásának és mivel az adónem a pénzintézeteket terheli, ezért visszavetheti a bankok hitelezési képességét és drágíthatja a hiteleket is.


Új társasági adókulcs a közmű – és energiaszektornak

A társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára.

Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót. Ettől az adónemtől 15 milliárd forint bevételt vár a kormány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...