Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Május végéig módosítja a kormány a médiaszabályozást

Cikk:

Részletes értelmezést kért a kormány az Alkotmánybíróságtól arról a határozatról, amelyben az AB alkotmányellenesnek minősítette a médiaszabályozás több pontját. A kabinet a testület válasza alapján terjeszti a parlament elé a médiaszabályozás módosítását, így azt május végéig elfogadhatja a ház – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, miután szerdán tárgyalt Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával.

A szerdai megbeszélés fő témája az a hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés volt, amelyben a Velencei Bizottság fogalmazta meg véleményét a magyar igazságügyi reformról és az egyházügyi törvényről, de szóba kerültek a médiaszabályozás kérdései is, amelyről az Európa Tanács tett közzé előzetes jelentést.

Az Európa Tanács (ET) szerdán ismertetett előzetes megállapítása szerint a magyar médiaszabályozás jelenlegi keretei nem garantálják a politikai befolyásolástól való függetlenséget. Az ET szerint a médiatanács tartalomszabályozását nem eléggé világos fogalmakkal írják le, és ez félreértelmezésekre adhat okot, valamint nem biztosított eléggé az újságírói források védelme - áll az ET előzetes jelentésében, amelyben az európai emberi jogi egyezmény 10. cikkének - vagyis a véleménynyilvánítás szabadságának - érvényesítése szempontjából elemezték a magyar médiaszabályozást.

Többféle módosító javaslatot készítenek

Az Alkotmánybíróság 2011 decemberében alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás több olyan rendelkezését, amely az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztos intézményével függ össze. A kormány most többféle módosító indítványt készít elő, hogy ha megkapja az Ab iránymutatását, akkor a lehető leggyorsabban az országgyűlés elé terjeszthesse a javaslatot.

Szakmai segítséget ajánl a Médiatanács az ET szakértőinek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa felajánlja szakmai segítségét az  Európa Tanács (ET) szakértőinek és kívánatosnak tartja, hogy az ET-nek a magyar médiaszabályozásról készített jelentése alapos és elfogulatlan legyen - reagált az ET megállapításaira az NMHH szóvivői irodája. A hatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy adott állam médiaszabályozása nem ismerhető meg pusztán a médiatörvény szövegéből, a pontos ismeretekhez tisztában kell lenni a törvényszövegben szereplő fogalmak pontos jogi jelentésével, a joggyakorlattal, az alkotmányosság államról államra változó normáival. A hatóság azt várja, hogy azok a médiaszabályozásbeli megoldások, amelyek más európai országokban is léteznek, egyenlő megítélés alá essenek. Az NMHH példaként kiemeli, hogy miközben a bizottság előzetes jelentése kárhoztatja az újságírói forrásvédelem jelenlegi szabályait, nem tesz említést arról, hogy a büntetőeljárásokban éppen az új szabályozás teremtette meg a forrásvédelem lehetőségét.

Ragaszkodik a kormány a jogegységi irányelvhez

Az igazságügyi szabályozással kapcsolatban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a találkozón azzal érvelt tárgyalópartnerének, hogy a kormány a hatékonyság növelése érdekében alakította át az igazságügyi szabályozást úgy, hogy kettéválasztja a Kúria-elnöki és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetői pozícióját. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormány a napokban benyújtotta a parlamentnek a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását, amely túlnyomó részben választ ad a Velencei Bizottság kifogásaira. Amint elkészül a javaslat fordítása, a kormány megküldi véleményezésre a bizottságnak.

A bizottság jelentésében vannak olyan pontok, amelyben a javaslatok ellenére a kormány ragaszkodna eredeti álláspontjához, ilyen például a Magyarországon 1881 óta létező, az ítélkezési gyakorlat egységesítését szolgáló jogegységi irányelv. A kabinet be szeretné bizonyítani a Velencei Bizottságnak, hogy itt nem a függetlenség elleni lépésről van szó – fogalmazott Navracsics Tibor.  

Thorbjorn Jagland szerdán találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel is. A főtitkár konstruktívnak értékelte a tanácskozásokat és jelezte: folytatják a párbeszédet a magyar kormánnyal. Az ET elismeri és értékeli azokat a módosításokat, amelyeket a kormány az igazságügyi reformjával kapcsolatban bejelentett, de a Velencei Bizottság szerint ebben a kérdéskörben további kérdéskörre van szükség – mondta Thorbjorn Jagland.

Ugrás vissza Ugrás vissza...