Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Parlamenti megemlékezés a hősi halált halt katonáról

Létrehozva: 2004. június 21.
Módosítás: 2004. június 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A parlament rendkívüli ülésnapján emlékeztek meg az Irakban hősi halált halt magyar katonáról. Nagy Richárdot a honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő.
Posztumusz hadnaggyá léptette elő Nagy Richárdot , az Irakban az elmúlt héten merénylet áldozatává vált magyar katonát Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki a parlament hétfői rendkívüli ülésnapján, napirend előtt emlékezett meg az elhunyt szerződéses szakaszvezetőről.
"Nagy Richárd hősi halált halt, életét áldozta a békéért, a szabadságért, a Magyar Köztársaságért" - mondta a honvédelmi miniszter. Juhász kijelentette: az elhunyt igazi katona volt, gyermekkorától erre a pályára készült, komolyan vette az egyenruhát, elöljárói, bajtársai az egyik legjobbként tekintettek rá.
Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy aljas, gyáva merényletben vesztette életét a 27 éves zagyvarékasi fiatalember. Kiemelte: a merénylet megölte a tíz hónapja táplált reményeket is arra, hogy a nemzetközi erőknek gyorsan sikerül stabilizálniuk a helyzetet, és a magyar szállítózászlóalj súlyos véráldozat nélkül teljesítheti feladatát.
Gyakori támadások közt dolgozik a zászlóalj
A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavaly szinte egyhangúlag fogadta el a magyar misszió kiküldését Irakba. "A misszió összeállításakor a szállítást választottuk, amely demonstrálja, hogy a fegyveres akciókban a Magyar Honvédséget nem akarjuk és nem fogjuk Irakban alkalmazni" - szögezte le Juhász Ferenc. Szólt ugyanakkor arról, hogy a magyar katonák Irakban gyakori támadások és veszélyek között végzik munkájukat.
Azok a gyáva terroristák törnek a békéért és stabilitásért dolgozó katonák életére, akiknek jobb az anarchia, mint a rend, és akiknek csak az számít, hogy nagyobb legyen a fenyegetettség, a félelem, a rettegés - hangoztatta. A miniszter hozzáfűzte: az ellenség gyáva és arctalan Irakban.
Juhász Ferenc szerint ahogy bajtársai is mindent megtettek Nagy Richárd életének megmentéséért, a magyar misszió sem hagyhatja cserben a feladatot, amelyet magára vállalt. "Nem lehet megfutamodni nejlonzacskók, földhányások elől" - jelentette ki. Elmondta azt is, a kint lévő magyar katonák közül a történtek ellenére sem kérte senki, hogy hazajöhessen.
Egyperces néma főhajtás
Az elhunyt katonáról Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke is röviden megemlékezett, hangsúlyozva: az egész nemzet gyászol. Az Országgyűlés - Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében - egyperces néma főhajtással adózott a katona emlékének.
Ugrás vissza Ugrás vissza...