Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Végrehajtás is indítható az állam ellen

Létrehozva: 2003. július 24.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A metrótörvénnyel együtt elfogadott polgári törvénykönyv és államháztartási törvénymódosítás megszünteti a korábbi jogbizonytalanságot, többé az állam nem bújhat ki vállalt kötelezettségei alól - mondta Demszky Gábor a csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Az Országgyűlés a metrótörvénnyel együtt módosította a polgári törvénykönyvet és az államháztartási törvényt. Ez utóbbi lényege a főpolgármester szerint az, hogy az állam képviselője a jövőben több évre előre is kötelezettséget vállalhat a magyar állam nevében, míg a polgári törvénykönyv módosításával az állam költségvetési korlátokra hivatkozva nem tagadhatja meg a szerződések teljesítését.
- Az állam ezzel végre minden tekintetben egyenlő jogalannyá vált a jogi személyekkel, illetve az állampolgárokkal - hangsúlyozta Demszky Gábor .
A parlament által június végén elfogadott metrótörvény szerint a központi költségvetés 154 milliárd forint támogatást nyújt a fővárosnak a budapesti 4-es metróvonal Kelenföldi pályaudvar és Keleti pályaudvar közötti megépítéséhez.
A jogszabályváltozások értelmében, ha bírósági per indulna, akkor a bíróság kötelezhetné az államot a szerződés teljesítésére, és ha ez nem történne meg, akkor a végrehajtás általános szabályai lennének érvényesek az államra.
Jogi személyként felelősségre vonható az állam
A főpolgármester a tájékoztatón elmondta, hogy az eddig érvényben lévő jogszabályok értelmezhetőek voltak úgy is, hogy az állammal kötött szerződések érvényesek ugyan, de végrehajtásuk jogi úton nem kikényszeríthető. Ez a helyzet jogbizonytalanságot teremtett, és ellehetetlenítette a közszférával kötött szerződéseket.
Atkári János főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: korábban képtelenség volt olyan megbízható megállapodásokat kötni az állammal, amelyek betartásában a felek bízhattak volna.
Az új rendelkezések szerint azonban az államot jogi személyként ugyanazok a jogok illetik meg és ugyanazok a kötelezettségek terhelik, mint a többi jogalanyt. Gárdos István ügyvéd, a főváros jogi képviselője közölte, az új szabályozások értelmében akár inkasszót is lehet kérni, ha az állam nem akarja teljesíteni a vállalását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...