Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kipróbálják a mobiltelefonokat az elektronikus adóbevallásnál

Létrehozva: 2004. október 29.
Módosítás: 2004. október 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Budapesten rendezték a világ első mobil kormányzati konferenciáját, ahol Baja Ferenc politikai államtitkár bejelentette, hogy pilotprojektben vizsgálják meg, hogyan használhatók a mobiltelefonok az elektronikus adóbevallásnál. A rendezvényen megalakult egy m-kormányzati megoldásokat kutató nemzetközi tudományos társaság, honlapjának a Kormányzati Portál ad majd otthont.
A világon elsőként hazánkban tartottak konferenciát a mobil kormányzati szolgáltatásokról és technológiákról. Az Első nemzetközi mobil kormányzati konferenciát (FITCOM) a budapesti Corvinus egyetemen rendezték meg, fő témái az m-government rendszerek nemzetközi tapasztalatai, a vezeték nélküli alkalmazások és a mobilszolgáltatók szerepvállalása voltak. A rendezvénnyel egyidőben megalakult egy, a mobil kormányzati rendszerekkel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, honlapjának a Kormányzati Portál ad majd otthont.
Több a mobilos, mint az internetező
Magyarországon a lakosság alig 15 százaléka internetezik, a mobiltelefonok elterjedtsége viszont meghaladja a 80 százalékot. A mobil eszközök ezért óriási lökést adhatnak az elektronikus kormányzati szolgáltatásoknak - fogalmazott Baja Ferenc . Az e-kormányzati szolgáltatásokért felelős politikai államtitkár szerint a mobil eszközök és szolgáltatások színvonala dinamikusan fejlődik, általuk helyhez kötöttség nélkül nyílik lehetőség időpontfoglalásra, ügyintézés elindítására és az illetékköteles ügyek utáni díjfizetésre. A fizetésre a mobil technológiának már kiforrott, jól működő megoldásaik vannak - mondta Baja.
Kipróbálják a mobilokat az adóbevallásban
Hazánk finn minta alapján tervezi meg az elektronikus aláírás és az e-azonosítás bevezetését, a kettő ugyanis nem helyettesítheti egymást. Elkészültek a szabványok, és megvannak a jogszabályi feltételek is, ezzel a következő hetekben elindulhat az a közigazgatási pilotprojekt, amelyben kipróbálják, hogyan használhatók a mobiltelefonok az elektronikus adóbevallásban. A projektben az EKK, az APEH és a mobilszolgáltatók vesznek részt. Az EKK a kéréssel már megkereste a három hazai mobilszolgáltatót, a Pannon GSM és a T-Mobile pozitívan reagált, már csak a Vodafone válaszára várnak.
Tankönyv jelenik meg az m-kormányzatról
A konferencián bejelentették, hogy elkészült és nyomdába került az első tematikus egyetemi tankönyv a mobil kormányzatról és az m-demokráciáról, szerzői Sükösd Miklós, a Közép-európai Egyetem (CEU) politikatudományi tanszékének, és Budai Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem közigazgatás-szervezési és urbanisztikai tanszékének munkatársa.
Ugrás vissza Ugrás vissza...