Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az MNB devizát adna a bankoknak a végtörlesztéshez

Cikk:

A jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani - jelentette be Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülése után.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket. A devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja – sorolta Simor András. Az jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor.

A keddi árfolyamon mintegy 3,78 milliárd euró igénybevételét jelentené az augusztus végén 37,554 milliárd eurónyi devizatartalékból, azaz hajszálnyival több mint 10 százalékkal apasztaná a tartalékot, amivel az év eleji szintjére esne vissza. A forint a bejelentést követően erősödött, az euró a 289,70-es szintről 288 forintra, a svájci frank 238,50-ről 236 forintra, a jen 2,7650-ről 2,7543 forintra gyengült.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median