Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bemutatkozott a Kormányzati Portál és az elektronikus gerinchálózat

Létrehozva: 2004. november 18.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Baja Ferenc kormánymegbízott csütörtökön mutatták be a sajtónak a megújult Kormányzati Portált és az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat fejlesztésében elért eredményeket.
Az év végére hatszáz intézmény csatlakozik az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózathoz (EKG) - mondta el Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön, amikor Baja Ferenc elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős politikai államtikárral együtt bemutatták a sajtó képviselőinek a gerinchálózatot és a megújult Kormányzati Portált.
A közigazgatás korszerűsítésének, elektronizálásának célja, hogy minden állampolgár egyenlő feltételekkel vehesse igénybe az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat, csökkenjen a bürokrácia és a fenntartási költség, illetve mindenki egy ügyfélkapun, a Kormányzati Portálon keresztül lépjen kapcsolatba a közigazgatással. Az EU-tagországoknak 2005 végéig húsz elektronikus kormányzati szolgáltatást kell elindítaniuk, ebből nyolc a cégek, tizenkettő pedig a gazdasági társaságok számára könnyíti meg az ügyintézést. Magyarországon ez a 20 szolgáltatás a közigazgatás sajátosságai miatt valójában 27 szolgáltatás lesz.
Az év végén minden okmányirodában foglalhatunk időpontot
A Kormányzati Portálon ma az ország 211 okmányirodájába lehet időpontot foglalni az ügyintézéshez, a portálon az "ügyfél", vagyis az állampolgár azt is megtudhatja , milyen papírokkal, dokumentumokkal kell felszerelkeznie, hogy később az okmányirodában sikerrel járjon. A portálról letölthetők az ügyintézéshez szükséges kitöltendő űrlapok is, az adatokat az okmányirodában már csak ellenőrizni és aláírni kell. Az év végére az ország összes okmányirodájában lehet majd időpontot foglalni az interneten.
A májusban csatlakozott tíz uniós tagországban az állampolgárok ügyeiknek átlagosan egytizedét intézik elektronikusan, a teljes Unióban egyharmadát. Vannak tagországok, ahol az elektronikus ügyintézés aránya meghaladja az 50 százalékot is.
Az EKG-ba olvadnak a zárt hálózatok
Baja Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elektronikus ügyintézés infrastrukturális hátterét az EKG biztosítja, amely zárt, nagy sávszélességű, ellenőrzött és biztonságos kommunikációt tesz lehetővé a közigazgatás szereplői között, illetve a közigazgatás és az állampolgárok kapcsolatában.
A különböző intézmények engedéllyel csatlakozhatnak az EKG-hoz, miután szabványosították informatikai rendszereiket. Az állam ma több, az EKG-hoz hasonló zárt hálózatot működtet.
A MeH Elektronikuskormányzat-központ és az informatikai minisztérium előterjesztést készít, amelynek célja megvizsgálni, hogy mely zárt hálózatokat kell gazdasági szempontok miatt az EKG-be integrálni. Ezzel a régi hálózatok fenntartói havonta több milliós költséget spórolhatnak meg.
Csak saját névvel lehet fórumozni
Baja Ferenc bemutatta a sajtónak a megújult Kormányzati Portált , kiemelve az oldal három fő célját: az ügyintézés elősegítése, naprakész tájékoztatás a kormányzat és az államigazgatás munkájáról, illetve az állampolgár-közigazgatás és az állampolgár-állampolgár közötti párbeszéd.
A portál Párbeszéd fóruma a maga nemében egyedülálló, mert itt a fórumozók saját nevüket adják a vélemények mellé. Néhány intézmény, minisztérium már vállalta, hogy munkatársai rendszeresen válaszolnak a fórumon felmerült és őket érintő kérdésekre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...