Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Profiltisztítás indul a Miniszterelnöki Hivatalban

Cikk:

A Bajnai-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal feladatköréből kikerülnek azok a területek, amelyek nem függnek szorosan össze a válságkezeléssel. A korábbi 23 helyett 21 államtitkár dolgozik a kabinetben, a miniszterek és államtitkárok illetménye pedig 15 százalékkal csökken.

A Bajnai-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal fő feladata a válságkezelés, a feladatképzés és a kormány munkájának koordinációja, ezért minden ide nem tartozó feladat a jövőben kikerül a kancellária hatásköréből - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Molnár Csaba kancelláriaminiszter. A kutatás-fejlesztés, a technológiai innováció, a tudománypolitika elsősorban a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladatai közé tartozik a jövőben. Az Új rend és szabadság programot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyeli, míg a nemzeti, etnikai kisebbségekkel, a nemzetpolitikával, a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyeket Kiss Péter tárca nélküli miniszter koordinálja.

Csökken a politikai vezetők száma: a válságkezelő kormányban a korábbi 23 helyett 21 államtitkár lesz, a MeH-ben hét helyett hat államtitkár dolgozik. A miniszterek és államtitkárok illetménye 15 százalékkal csökken, és kevesebb lesz a külföldi munkákért járó napidíj is. Megszüntetik a szakmapolitikai szakállamtitkárságot, ezeket a feladatokat a jogi és a közigazgatási államtitkár irányítja majd.

A kormánykabinet a jövőben keddi ülésein a válságkezelő döntések előkészítésével, a végrehajtás ellenőrzésével külön napirendi pontként foglalkozik. Ezt a munkát támogatja a válságkezelő programiroda Hegedűs Dóra szakállamtitkár irányításával.  

A kormány a következő ülésén tárgyalja a válságkezelő terv végleges formáját. Úgy számolnak, hogy közel kéttucatnyi törvény módosítása történik meg a parlamentben, ezért azt javasolják, hogy az Országgyűlés június végig ülésezzen.

Veres János kormánybiztos lesz

A Bajnai-kabinetben azok a kormánybiztosok, akik tagjai valamelyik országgyűlési frakciónak, társadalmi megbízatásban fogják elvégezni a munkájukat. Veres János volt pénzügyminiszter kormánybiztosként a keleti gazdasági kapcsolatokért felel, míg Suchman Tamás az országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósításának kormányzati tevékenységét összehangoló kormánybiztosként dolgozik. A két kormánybiztos fizetést és egyéb jövedelmet nem vesz fel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...