Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő szerint jól teljesít a gazdaság

Létrehozva: 2004. május 19.
Módosítás: 2004. május 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A miniszterelnök szerint nincs szükség újabb megszorító csomagra. Medgyessy Péter egy szerdai tévéinterjúban úgy fogalmazott, kielégítő a gazdasági növekedés, nagy a beruházási kedv és az export teljesítménye. Az iraki helyzet kapcsán hangsúlyozta, Magyarország kezdeményező szerepet vállal abban, hogy mielőbb új ENSZ BT-határozat szülessen.
A kormány nem készít elő újabb megszorító csomagot - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A kormányfő a gazdaság folyamatairól úgy fogalmazott: azok "normálisak, jók, a gazdasági növekedés kielégítő, a gazdasági egyensúly (...) az első négy hónapban jó eredményt hozott". Hozzátette: a beruházási kedv és az exportteljesítmény nagy, s bár az import egy kicsit fékeződött, semmifajta ok nincs arra, hogy a kormány további megszorító intézkedést tegyen.
Ésszerű gazdálkodásra van szükség
Medgyessy Péter az eurózónához történő csatlakozásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a kormány olyan ritmust választott, amelyhez nincs szükség megszorításra, ugyanakkor észszerű költségvetési gazdálkodás kell hozzá, vagyis a költségvetési intézmények gazdálkodásában szigorú racionalitás szükséges.
A kamatadóról szólva azt mondta, hogy ha valaki hosszú távon az igazságosság szempontjait nézi, akkor a munkajövedelmek mellett a tőkejövedelmeket is meg kell adóztatni, de hozzáfűzte, nem látja úgy, hogy az elkövetkező egy-két évben be kellene vezetni.
A katonák önként vállalták az iraki missziót
Medgyessy Péter az iraki kérdésről szólva azt mondta, a kint tartózkodó magyar katonák önkéntesen mentek ki, fizetséget kapnak érte, humanitárius feladatot látnak el, gyógyszereket és élelmiszereket szállítanak. Hozzátette: ha kivonnák a csapatokat az országból, akkor nem lehetne garantálni, hogy a szállítmányok eljussanak az irakiakhoz.
Medgyessy Péter azt mondta: "egyetlen megoldás van, és ebben a magyar politika kezdeményező szerepet is vállal, az, hogy minél hamarabb megszülessen egy új ENSZ BT-határozat, amely azt biztosítja, hogy az ENSZ fennhatósága alatt megfelelő módon előkészítik a választásokat Irakban."
Ugrás vissza Ugrás vissza...