Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A rendőrség elfogta a pannonhalmi műkincstolvajt

Cikk:

Több mint ötven műkincset lopott el a pannonhalmi főapátságból az a férfi, aki tíz éven át az apátság számítástechnikai eszközeit szervízelte. A lopott dokumentumok értéke több százmillió forint, a férfit 5-10 éves börtönbüntetésre ítélhetik.
Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki több mint ötven felbecsülhetetlen értékű műkincset lopott el a pannonhalmi főapátságból - jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztályának vezetője.
A Pannonhalmi Bencés Főapátságban idén április 12-én észlelték, hogy eltűnt az az 1090 körül kiállított és a levéltárban őrzött "David dux oklevél", amit Dávid herceg, Szent László király fia állított ki, a király engedélyével földeket és halászhelyeket adományozva a tihanyi monostornak - idézte fel a történteket Bucsek Gábor főhadnagy. Az oklevelet Szent László király pecsétjével hitelesítették. Forgalmi értéke 50 millió forint, eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen, mert ebből a korból ezen kívül csak a tihanyi apátság alapítólevele maradt fenn.
Belső ember lehetett az elkövető
Az apátok önállóan is elvihetik az okiratokat kutatómunkára, az apátságnál ezért előbb belső vizsgálatot folytattak le, hogy nem valamelyik apát vitte-e el az oklevelet. Amikor kiderült hogy bűncselekmény történt, feljelentést tettek a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy vagy belső ember volt az elkövető, vagy olyan személy, aki felügyelet nélkül mozoghatott az apátság épületében. A gyanú egy 36 éves pannonhalmi férfira terelődött, aki tíz éve szervízelte az apátság számítástechnikai eszközeit, így szabadon mozoghatott az épületben. A rendőrség azt is modellezte, beleférhetett-e az oklevél a nagy fekete aktatáskába, amivel a férfi járt.
A férfi beismerte a lopást
A gyanúsítottat múlt csütörtökön idézték be a Nemzeti Nyomozó Irodába, ahol az elétárt bizonyítékok hatására beismerte a bűncselekményt, és azt is, hogy nem csak az oklevelet vitte el az apátságból. A lopott értékeket a rendőrség a Pannonhalmáról Pázmánd felé vezető úton, egy sziklahasadékban meg is találta. Összesen 50 tétel irat került elő, amelyek az 1300 és 1700 közötti korokból származtak.
A férfi vallomása szerint saját gyűjteményébe szánta a műkincseket, nem akarta eladni őket, sőt, az értékükkel is csak a kihallgatáson értesült. Az első értékes könyvet még tavaly nyáron vitte el az apátságból, hogy fénymásolja, majd amikor nem keresték rajta, nem is vitte vissza. Ezután amikor csak lehetősége nyílt rá, egy-egy újabb műkincset vitt magával.
Akár tíz évet is kaphat
Az előzetes szakértői vélemény szerint az eltulajdonított műkincsek értéke több százmillió forint. A férfi által elkövetett bűncselekmény minősítése lopás, annak is a legsúlyosabb formája, aminek 5-10 év a büntetési tétele. A gyanúsítottat a Győri Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
Ugrás vissza Ugrás vissza...