Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyarok többsége támogatja az afganisztáni missziót

Létrehozva: 2008. július 1.
Módosítás: 2008. július 1.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar lakosság jelentős többsége támogatja a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalását, így például az afganisztáni missziót, ez pedig azt jelzi, hogy a magyar társadalom nyitott a biztonsággal és a békével kapcsolatos újfajta gondolkodásra - mondta a honvédelmi miniszter a katonai attasék éves értekezletén.

Szekeres Imre a Szonda Ipsos legújabb közvélemény-kutatására hivatkozva elmondta, a polgárok több mint 69 százaléka támogatja, hogy Magyarország aktívan részt vegyen a közös NATO-békeműveletekben, 64 százalékuk támogatja a szövetséget, mert úgy látja, a tagság egyértelműen erősíti hazánk biztonságát.

Az Afganisztánban nemrég elhunyt tűzszerészre utalva a miniszter úgy fogalmazott: bár a lakosság tisztában van a szerepvállalás kockázataival, a többség továbbra is a magyar katonák külföldi szolgálatteljesítésének folytatását támogatja.

A felmérés során megkérdezettek 75 százaléka hallott az afganisztáni magyar misszióról, míg a koszovói és a boszniai szerepvállalásról mindössze 55, illetve 47 százalék.

Szekeres Imre közölte, a Magyar Honvédség a magyar külpolitika fontos eszközévé vált, ezért is tekintik kulcskérdésnek, hogy a közvélemény elfogadja az afganisztáni erőfeszítéseket, megértve azok célját.

A miniszter szerint a honvédség társadalmi megítélése nagyon jó, ezt támasztja alá a már említett reprezentatív felmérés is, amely májusban, háromezer ember megkérdezésével készült. Ez azt mutatja, hogy az emberek a katasztrófavédelem és a tűzoltóság után (80-80 százalék) a honvédséggel (66 százalék) a legelégedettebbek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...