Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NAV: fontos áfafizetési határidők jönnek

Cikk:

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére köteles magánszemélyek február 25-ig - péntekig - nyújthatják be az elmúlt adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtó- és kommunikációs főosztálya csütörtökön.

Az az egyéni vállalkozó, aki a múlt év folyamán a tevékenységét megszüntette - vagy egyéni céggé alakult át -, akkor május 20-áig köteles bevallást tenni. Ha az egyéni vállalkozók, áfa fizetésre köteles magánszemélyek - például korábbi közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyuk megszűnésére tekintettel - és a 98 százalékos különadóval is érintettek, akkor a különadót ugyanezen időpontig kell a 1053K jelű nyomtatványon bevallaniuk.

Szintén február 25-ig kell az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) számot adniuk. Az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak és a bevételi nyilvántartást vezető adózóknak - jellemzően a betéti társaságoknak -, a 1043 számú bevallásban kell ezt megtenniük. A felsorolt közterheket - figyelembe véve a megfizetett vagy levont előleget, illetve a feltöltést - ugyancsak február 25-éig kell megfizetni.

Bár az érintett, közel félmillió adózó nagyobbik része a bevallás elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül történő benyújtására kötelezett, az adóhatóság központi ügyfélszolgálatain február 25-én 18 óráig ügyelet működik. Itt a papír alapú bevallás benyújtására jogosult személyektől az elkészített nyomtatványokat átveszik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...