Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-amerikai együttműködés a korrupció ellen

Cikk:

Az Egyesült Államok felajánlotta segítségét Magyarországnak a korrupció elleni küzdelemben, várhatóan a közeljövőben kidolgozzák az együttműködés formáit, és megkezdődhet a közös munka - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Budapesten.

A magyar tárcavezető Eric Holder amerikai igazságügy-miniszterrel tárgyalt, akivel megállapodtak: Washington szakértőket küld Magyarországra, és a két ország kölcsönösen megosztja a korrupció elleni harcban szerzett tapasztalatait. Az együttműködéssel Magyarország a szigorításokon túl a megelőzésre is hangsúlyt helyezhet – mondta el Navracsics Tibor.

A magyar miniszter beszámolt amerikai kollégájának mindazokról a lépésekről, amelyeket Magyarország a korrupció elleni küzdelemben az elmúlt tíz hónapban tett, példaként említve a bírósági eljárások gyorsítását és a készülő közbeszerzési törvényt. A cél az átláthatóbb, tisztább struktúra, amelyben egyértelműbben elhatárolhatók a felelősségi körök - mutatott rá.

Eric Holder szerint a korrupció nemcsak Magyarországon probléma, az Egyesült Államoknak is gondot jelent, ezért a két ország sokat tanulhat egymástól. Az Egyesült Államok első fekete bőrű igazságügy-minisztere hangsúlyozta, Magyarországot és az Egyesült Államokat az egyszerű munkakapcsolatnál több köti össze, a két ország szoros barátságban áll egymással.

Navracsics Tibor csütörtökön amerikai partnerével részt vesz azon a találkozón, amelyen az Európai Unió és az Egyesült Államok átfogó adatvédelmi egyezményről egyeztet Gödöllőn. Eric Holder reményét fejezte ki, hogy mindkét félnek elfogadható egyezmény jön létre a gödöllői megbeszélésen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...