Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Egyeztetés az iraki magyar részvételről

Cikk:

Juhász Ferenc szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozattal elhárult az akadály az iraki magyar részvétel elől. A miniszter által vasárnapra összehívott négypárti egyeztetésen az ellenzéki pártok nem jelentek meg.
A szaktárca vezetője a kormánypárti képviselőkkel folytatott megbeszélés után újságíróknak elmondta, nem látja okát újabb négypárti tárgyalás kezdeményezésének, hiszen a BT-határozat csütörtöki megszületésével teljesültek az ellenzéki pártok korábbi feltételei. Juhász Ferenc szerint a Biztonsági Tanács határozata egyértelmű felhatalmazást ad arra, hogy a nemzetközi erők - így magyar katonák is - részt vegyenek az iraki stabilizációban. A miniszter nem számol azzal, hogy ezután az ellenzéki párt elutasítaná a magyar részvételt.
A miniszter reméli, hogy a parlament legkésőbb június 2-án dönthet a magyar részvételről.
Stabilizációs erőként nevezik meg a magyar kontingenst
Juhász Ferenc közlése szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat. Ezekben szerepel a Fidesz több korábbi javaslata is, például az, hogy stabilizációs erőként nevezi meg a magyar kontingenst.
A politikus szerint a "stabilizációs erők" megfogalmazás azért jó, mert széles értelmezésre ad lehetőséget: magában foglalhatja a műszaki, az orvosi, a szállítási vagy az őrző-védő feladatok ellátását is.
Az ellenzéki pártok távol maradtak az egyeztetésről
A Magyar Demokrata Fórum pénteken, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség pedig szombaton jelezte, hogy nem vesz részt a tanácskozáson. Juhász Ferenc közlése szerint az MDF más programokon való részvétele miatt nem volt jelen az egyeztetésen, míg a Fidesz azt jelezte, hogy a jövő héten tárgyalna a magyar részvételről, pontos és hiteles tájékoztatást kérve a nemzetközi felhatalmazásról.
Az újságíróknak is kiosztott, a határozat értelmezéséről szóló feljegyzés szerint a Biztonsági Tanács felhívja a tagállamokat és az érintett nemzetközi szervezeteket: segítsék az iraki népet intézményeinek megreformálásában és az ország újjáépítésében, valamint járuljanak hozzá az iraki stabilitás és biztonság feltételeinek megteremtéséhez.
A kormány eredeti javaslata szerint egy legfeljebb 300, váltásidőszakban 600 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens utazna hat hónapra Irakba.
A részvételhez való hozzájáruláshoz a parlament kétharmados többsége szükséges.
Ugrás vissza Ugrás vissza...