Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Harminc éve csökken az ország népessége

Cikk:

A KSH közzétette a 2011-es népszámlálás előzetes adatait, amelyek a népességszám és a lakásállomány legfontosabb jellemzőit mutatják be. Az elmúlt tíz évben 2,1 százalékkal, 9 millió 982 ezer főre csökkent az ország népessége, a csökkenő tendencia 1981 óta tart. A lakások alapterülete nőtt, a népesség 17,4 százaléka Budapesten, 52,1 százaléka más városokban, 30,5 százaléka községekben él.

A KSH 2011 októberében végezte el Magyarország tizenötödik népszámlálását: csaknem 40 ezer számlálóbiztos közel 4,4 millió lakást keresett fel a kérdőívekkel. 827 ezer lakásból 2 millió személyről érkezett a KSH-ba interneten kitöltött kérdőív, több mint másfél millióan pedig saját maguk töltötték ki a papír kérdőívet.

A népszámlálás olyan módszerekkel készült, amelyek illeszkednek az ENSZ által megfogalmazott ajánlásokhoz, megfelelnek az Európai Unió népszámlálási rendeletében szereplő követelményeknek és amelyek alapján feltárhatók a 21. századi társadalmi, demográfiai és gazdasági viszonyok. Az adatfeldolgozás több évig tart, azonban a KSH folyamatosan közzéteszi a kérdőívek áttekintése után született előzetes adatokat. Az első összefoglaló a népesség és a lakásállomány legfontosabb adatait mutatja be.

Az ország népessége 1981 óta csökken

Az előzetes adatok szerint Magyarország népessége 2011 októberében 9 millió 982 ezer fő volt, 2,1 százalékkal kevesebb, mint az előző, 2001. február 1-jei népszámláláskor. A népesség fogyása a 80-as években volt a legintenzívebb, a 90-es években mérséklődött, majd 2001 és 2011 között ismét felgyorsult. A népesség csökkenését nagyrészt a természetes fogyás okozza, vagyis hogy 1981 óta minden évben kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. 2000 óta a természetes fogyás üteme meghaladta az évi 35 ezer főt. A természetes fogyást alig 50 százalékban tudta ellensúlyozni a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege. A nemzetközi vándorlás nem egyenlően érinti a megyéket, Pest megye lakossága például az elmúlt tíz évben 150 ezer fővel gyarapodott ennek köszönhetően, míg Borsodban, Szabolcsban vagy Baranyában a vándorlás negatív egyenlege is rontotta a népesedési mutatókat.

Központi Statisztikai HivatalA lakónépesség alakulása, 1870–2011 (KSH)

Egyre többen élnek Pest és Győr-Moson-Sopron megyében

A legutóbbi népszámlálás óta 19 megyéből 17-ben csökkent a népesség, egyedül Pest és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosok száma, 13, illetve 2,4 százalékkal. A legnagyobb népességfogyás Borsod megyében figyelhető meg (0,9%). Az előzetes adatok szerint a népsűrűség a 2001-es 110 főről 107-re csökkent négyzetkilométerenként, a férfiak aránya 47,2 százalékra csökkent, a nőké 52,8 százalékra nőtt a népességen belül.

Falvak és városok

A népszámlálás időpontjában 328 várost és 2826 községi jogállású település volt Magyarországon, a népesség 17,4 százaléka Budapesten, 52,1 százaléka más városokban, 30,5 százaléka községekben élt.

Lakásállomány

A KSH a népszámláláson 4 millió 389 ezer lakóegységet számolt össze, ezen belül a lakások száma 4 millió 833 ezer volt, 318 ezerrel több, mint 2001-ben. A lakásépítéseknek az ezredfordulón tapasztalható intenzív növekedése a gazdasági válság és az építést ösztönző kedvezmények megszűnése miatt előbb stagnált, majd megfordult és 2011-re a mélypontra zuhant, ennek ellenére az évtized folyamán a lakásállomány összesen 7,8 százalékkal nőtt. Az elmúlt tíz évben tovább nőt azon lakások aránya, amelyeket nem otthonként, hanem például irodaként vagy orvosi rendelőként használnak. Az új építésű lakások nagyobb alapterületűek, ezért a lakások átlagos alapterülete a városokban 2, a községekben 5 négyzetméterrel nőtt az elmúlt tíz évben. Minden ötödik fővárosi lakás kisebb 40 négyzetméternél, míg a községekben a lakások csaknem kétharmada (63,1 százaléka) nagyobb 80 négyzetméternél.

MTI

A legtöbb országban már lezajlott a népszámlálás

A népszámlálás végleges adatairól köteteket is jelentet meg a KSH, az elsőben a településekre - egyebek mellett a nemzetiségekre, az egyházakra - vonatkozó adatok lesznek, a továbbiakban többek között a demográfia, a háztartások, az iskolázottság, valamint a fogyatékkal élők adatai szerepelnek majd, és külön figyelmet fordítanak a hajléktalanság kérdésére is – közölte március végén Németh Zsolt, a KSH népszámlálásért felelős elnökhelyettese. A világ 181 országában befejeződött, további 47 országban pedig jelenleg is zajlik az összeírás, további 6-7 országban pedig anyagi vagy politikai okokból nem tartanak népszámlálást – mondta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median