Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két újabb kiemelt projektről döntött a kormány

Cikk:

Két újabb kiemelt projektről döntött a kormány, így jövő nyárra elkészülhet a dél-budai tehermentesítő út harmadik szakasza, és bővítik a budapesti állatkertet is - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

2010 nyarára, 3,5 milliárd forintos beruházással - ebből 1,68 milliárd forint európai uniós pénz - elkészülhet a dél-budai tehermentesítő út harmadik szakasza a Budafoki és a Budaörsi út között. A projekt gazdája a Fővárosi Önkormányzat, és a fejlesztés során kétszer két sávos főutat alakítanak ki mintegy 2 kilométer hosszan a XI. kerületi Andor és a Galvani utcában.

Ugyancsak a jövő nyáron adják át a Fővárosi Állat- és Növénykert új látványosságát, a "Varázshegyet". A beruházás tervezett teljes költségvetése 1,2 milliárd forint, amelyből 900 millió forint az uniós támogatás - mondta el Burány Sándor. A "Varázshegy" nevű komplex kiállítási és rendezvényteret az állatkertben a Nagyszikla belső terében alakítják ki.
 
Az NFGM államtitkára beszélt arról is, hogy az Európai Unió (EU) tagállamai közül Magyarország nyújtotta be a legtöbb nagyprojektet Brüsszelnek. A nagyprojekteken kívül mintegy 1200 projektből áll az a csomag, amelyekkel a magyar vállalkozásokat támogatják. 850 projekt esetében már megkötötték az uniós támogatási szerződést, így 800 milliárd forint értékben indulnak beruházások.
 
A kiemelt projektek olyan stratégiai fontosságú fejlesztési beruházásokat valósítanak meg, amelyek illeszkednek az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) céljaihoz. A kiemelt projektekről a kormány dönt, azokhoz európai uniós jóváhagyás nem szükséges. A nagyprojektek olyan kiemelt projektek, amelyek döntő többsége 13 milliárd forintot meghaladó volumenű beruházás, míg a környezetvédelmi beruházások értékhatára 6,5 milliárdos. Mindezekkel összefüggésben a nagyprojektek esetében a tagország kormányának jóváhagyásán túl az Európai Bizottság támogatására is szükség van.

Ugrás vissza Ugrás vissza...