Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Ezermilliárdokban mérhető a környezetvédelmi teendők költsége

Létrehozva: 2003. augusztus 10.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az idén és az elkövetkezendő öt évben 4 200 milliárd forintot költene a levegő megtisztítására, a hulladékhegyek eltüntetésére és a zöld területek nagyságának növelésére a hamarosan a parlament elé kerülő II. Nemzeti Környezetvédelmi Program.
Az új jogszabályokon, a tudatformáláson és az elszántságon kívül mintegy 4200 milliárd forintra is szükség lesz ahhoz, hogy a parlament által várhatóan ősszel szentesítendő II. Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP-II) célkitűzései megvalósuljanak. A 2003 és 2008 közötti teendőket összefogó, a kormány által már elfogadott kétszázoldalas dokumentum szerint a költségekből 2100 milliárd terheli majd az államot, a többit az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és a lakosságnak kell majd a kigazdálkodniuk.
A szakemberek szerint jelenleg a legtöbb gondot a települési és épített környezet állapota, valamint a
hulladékgazdálkodás hiányosságai okozzák. A korábban kitűzött célok közül a természetvédelem és a levegőtisztaság-védelem területén valósult meg a legtöbb.
Több zöld és újrahasznosított hulladék
Az NKP-II többek között a jelenlegi 11 százalékról 5-8 százalékra csökkentené a szennyezett levegőjű területek arányát, további terv, hogy a lakosság negyven százaléka helyett csak az állampolgárok negyede kényszerüljön nem megfelelő minőségű levegőt beszippantani. Fontos cél, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék arányát a mostani háromról 35-40 százalékra kell növelni, a feleslegessé vált anyagok újrahasznosítását pedig harminc százalékról ötvenre. (2000-ben összesen 70 millió tonna hulladék keletkezett.)
Az elképzelések szerint a természetvédelmi területek arányát az ország teljes területéhez viszonyított 9,2 százalékról 11-re kellene feltornázni, ez annyit jelentene, hogy valamivel több, mint egymillió hektár élvezne oltalmat. Az erdősültség arányát 19,2-ről 20 százalékra növelné a program. Az uniós természetvédelmi egységekbe, az úgynevezett Natura 2000-hálózatba az ország területének 15 százaléka tagozódna be. Érdekesség, hogy ma Magyarországon mintegy 600 mohafaj, 2 200 edényes növényfaj, 2 500 gombafaj és 42 000 állatfaj fordul elő.
Munkába kell állítani a megújuló energiaforrásokat
Az NKP-II a megfelelő mértékben tisztított települési szennyvíz arányát a mostani 46 százalékról 83-ra bővítené 2015-re. A csatornával nem rendelkező településeken, településrészeken a szennyvíz ártalommentes elhelyezését azonban teljessé kellene tenni 2008-ig.
A felszíni vizek tisztasága tekintetében a célkitűzés csupán a jelenlegi állapot fenntartása, a felszín alattiaknál pedig a tartalékok csökkenésének a megállítása.
A 3 600 hazai barlang harminc százaléka veszélyeztetett, ezt húsz százalékra csökkentenék. A program úgy számol, hogy az energiatermelésen belül a megújuló erőforrások 3,6 százalékos aránya 5 százalékra bővül. (Uniós kötelezettség, hogy 2010-ig el kell érni a hat százalékot.)
1,7 millió ember él zajban
A dokumentum fontos része az egészségmegőrzés is, ennek keretében például a szénanáthás és asztmás új megbetegedéseket a felére szorítanák le. 2008-ra az egy városi lakosra jutó zöld terület nagysága a mostani 38,7 négyzetméterről 45-re bővülne, a 65 decibel - vagyis jóval a határérték - feletti zajtól szenvedők száma pedig 1,7 millióról 1,4 főre apadna.
Az első program megvalósítása nem volt megfelelő
Az 1997-ben elfogadott első Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP-I) összesen 120 elérendő célt fogalmazott meg, ezek megvalósulásáról azonban nincsenek pontos adatok. Az értékelést nehezíti, hogy a feladatok egy része hosszú távú célkitűzés volt, sokszor pedig az elérendő célok sem voltak számszerűsítve. További gond volt, hogy nem állítottak fel prioritási sorrendet a problémák között.
Az NKP-I eredményei között említhető azonban az Európai Unióhoz való csatlakozás részét képező környezetvédelmi jogharmonizáció legfőbb anyagainak az elkészítése és EU-konform intézményrendszer kiépítése. Ennek ellenére az NKP II-t összeállító szakemberek véleménye szerint az NKP-I összességében elégtelennek bizonyult a környezetvédelem terén évtizedek alatt felhalmozódott lemaradások felszámolására.
A II. Nemzeti Környezetvédelmi Program teljes szövege itt tölthető le.
Ugrás vissza Ugrás vissza...