Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun 2016.07.01-én (péntek) 00.00 órától 03:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesz elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:OÉT: egyetértés több törvénymódosításban

Cikk:

Egyetértett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a fórum hétfői ülésén az országos és az ágazati érdekegyeztetésre vonatkozó törvénytervezetekkel, elfogadta a testület a szociális juttatások szabályozásának módosítási javaslatait is.
Az egészségügyi reformjavaslatoknál már nem volt teljes az egyetértés, a szakszervezetek több elemet - mint például a vizitdíj - vitattak, a munkáltatói oldal sem támogatta a javaslat egészét, csak tudomásul vette azt.
A bérgarancia-szabályok módosításában igen nagy eltérés volt az ülésen a szakszervezeti és a munkáltatói vélemények között, a kompromisszumkeresés érdekében további szakértői egyeztetés hatáskörébe utalták a témát.
Hosszabb felkészülési időt kértek
A korkedvezményes nyugdíjrendszerre vonatkozó szabályozás előterjesztését a szakszervezetek elfogadták a további munka alapjául, a munkáltatói oldal viszont határozottan nehezményezte az abban foglalt koncepciót. A munkáltatói oldal nem tartotta elfogadhatónak, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás évenkénti 17 milliárd forintos összegét teljes mértékben az ilyen munkakörökben munkavállalókat foglalkoztató munkáltatókra terheljék majd egy bizonyos átmenet után. Amennyiben ez mégis szükséges, a javasoltnál hosszabb átmeneti, felkészülési időt kértek.
G. Tóth Károly, a munkaadói oldal szóvivője hangsúlyozta: korábban arról volt szó, hogy olyan megoldást keresnek, amely nem növeli a munkáltatók terheit. Szerinte indokolt lenne, hogy a költségvetés hosszabb távon is legalább 25 százalékban finanszírozza ezt a többletköltséget, mert számos korkedvezményes munkakörre - például a közlekedésben, bányászatban - közérdekből van szükség.
Jelenleg a munkáltatói és a munkavállalói járulékfizetők egésze vállalja ezt a költséget, így az jobban eloszlik. Amennyiben csak az ilyen munkakörökben dolgozó munkavállalókat foglalkoztatókra hárul a költség egésze, azoknál jelentősen rontja a versenyképességet.
Csizmár: nem lehet adóforintokból finanszírozni
Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: ha elfogadná a munkáltatói érvelést, akkor azok kerülnének versenyhátrányba, akik anyagi ráfordítással, technológiai vagy műszaki fejlesztéssel csökkentették, illetve kiküszöbölték a korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkaköröket. Azok pedig, akik nem költöttek erre, így versenyelőnyhöz jutnának. Nem fogadható el az sem, hogy a költségvetés adóbevételekből finanszírozza ezt a kiadást.
Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője a korkedvezményes nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát hangsúlyozta. Korábban voltak olyan hírek, hogy a kormányzat az intézmény megszüntetését kezdeményezi, az előterjesztés mindezt cáfolta. Olyan szakmai megoldást kell keresni, amely megoldja a finanszírozhatóságot - mondta a szóvivő.
Vita a bérgaranciáról is
Vita volt az ülésen a bérgarancia-intézményrendszer kiegészítéséről. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: a kormányzati előterjesztésben nemcsak a bérgarancia törvényre, hanem a Munka törvénykönyvére, a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényre vonatkozó módosítási javaslatok is vannak.
Ezeket a javaslatokat is támogatják, de álláspontjuk szerint a Munka törvénykönyve módosítási javaslatai közé fel kellene venni a szakszervezeti tisztségviselők védelmének témakörét, a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosításánál pedig foglalkozni kellene egy korábbi kormányzati ígérettel. Ez arról szólt, hogy a munkaügyi ellenőrök nemcsak a minimálbér, hanem a munkaszerződésben szereplő bértételek kifizetését is számon kérhetik a munkáltatóktól.
Négyszeres helyett ötszörös szorzó
A bérgarancia-törvénnyel kapcsolatban a munkavállalói oldal szóvivője jelezte: méltányolják, hogy a kormányzati javaslat az átlagkereset jelenlegi négyszerese helyett annak ötszöröséig emelné azt a mértéket, amíg az elmaradt munkabér, végkielégítés teljesíthető a munkaerő-piaci alapból. A szakszervezetek viszont arra törekednek, hogy ne egy bizonyos határig lehessen kifizetni az elmaradt járandóságot, hanem teljes mértékben.
Van egy olyan javaslat is az előterjesztésben, hogy a jelzálog tulajdonosának járó összegből 50 százaléknyi részt egyéb követelések teljesítésére, így az elmaradt munkabérek kifizetésére lehessen felhasználni a felszámolás során. A szakszervezetek azt javasolják, hogy ne csak 50 százalékot, hanem 100 százalékot lehessen erre fordítani.
Az előterjesztésben szerepel, hogy a dolgozók 50 százaléka illetékmentesen indíthat felszámolási, sőt csődeljárást is, ha két hónapnyi keresetükkel elmarad a munkáltató. A szakszervezetek szerint ilyen esetben automatikusan kellene eljárást indítani. Támogatják azt a javaslatot, hogy ne csak felszámolás, hanem csődeljárás esetén is igénybe lehessen venni az elmaradt keresetek kifizetéséhez a munkaerő-piaci alapot.
A munkáltatói oldal kifogásai
Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője kijelentette: nem értenek egyet ezekkel a szakszervezeti javaslatokkal, sőt a kormányzati előterjesztés több pontjával sem. Kifogásolta például, hogy a bérgarancia-módosítás ürügyén szerepel az előterjesztésben a munkaügyi bírsággal együtt kivethető szabálysértési bírság is.
A kormányzati előterjesztésben szereplő változatok közül a szakszervezetekkel ellentétes variációkat támogatják. Így például azt, hogy csődeljárásban ne lehessen igénybe venni a bérgarancia intézményét. Nem támogatják azt sem, hogy a felső határt az átlagkereset négyszereséről annak ötszörösére emeljék. Álláspontjuk szerint a jelzálogból befolyó összegből egyáltalán nem szabad más célra fordítani pénzt, tehát nemcsak a szakszervezetek 100 százalékos indítványát, de még az 50 százalékos más célra használatot is elutasítják.
Az eltérő álláspontok miatt szakértői bizottságban folytatja tovább az OÉT a témakör vitáját.
Ugrás vissza Ugrás vissza...