Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőn kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Cikk:

Február 16-án Gyurcsány Ferenc évindító beszédével kezdi meg a tavaszi ülésszakot a parlament. Még ezen a napon megválasztják a Költségvetési Tanács tagjait, Havasiné Orbán Mária főbíró-jelöltről pedig február 23-án szavaznak a honatyák.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évindító beszédével és Bácskai János fideszes képviselő mandátumigazolásával kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka hétfőn - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után. A frakciók megállapodtak abban, hogy a tavaszi ülésszak február 16-tól június 15-ig tart, az ülések pedig továbbra is hétfőn és kedden lesznek. A parlament csak két hetet hagy ki - a húsvét és a pünkösd miatt - egyébként végig ülésezik.

Megválasztják a Költségvetési Tanács tagjait

A napirend elfogadásához meglesz a szükséges többség. A tervezett napirend szerint az Országgyűlés hétfőn nyílt szavazással, egyszerű többséggel egyenként megválasztja a Költségvetési Tanács tagjait. Sólyom László köztársasági elnök, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke január 15-én mutatta be a jelölteket a pártok  képviselőinek: az államfő a testület elnökének Kopits Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját jelölte. A két tagjelölt Oblath Gábor, aki szintén a monetáris tanács tagja és Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének tagja.

Vita a főbírójelölt meghallgatásáról 

Február 23-án szavaznak ismét a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. Havasiné Orbán Mária jelölésével kapcsolatban több kérdés is felmerült, amelyekről a házelnök hamarosan levelet ír a köztársasági elnöknek, aki már megkereste őt a jelölt parlamenti meghallgatása miatt. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a házelnöknek küldött levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkotmány nem ismeri az újrajelölés fogalmát, ezért a meghallgatással kapcsolatban jó lenne tudni az Országos Igazságszolgáltatási Tanács álláspontját. A házelnök az alkotmányügyi bizottsághoz fordult amiatt, hogy újrajelölésénél van-e szükség ismételt meghallgatásra.

A tavaszi ülésszakon több személyi döntést is meg kell hoznia a parlamentnek, ezek közé tartozik a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületének, illetve felügyelő bizottsága tagjainak, valamint két alkotmánybírónak és az Állami Számvevőszék alelnökeinek megválasztása.

A február 23-i ülésen várhatóan elkezdik tárgyalni a parlament feloszlására vonatkozó két kezdeményezést. Az egyik a Fidesz január végén benyújtott országgyűlési határozati javaslata, a másik pedig egy népi kezdeményezés, amelyet az Országos Választási Bizottság közlése szerint 3 hónapon belül amúgy is napirendre kellene tűzni. A két kezdeményezést nem együtt, de ugyanazon a napon kezdi el tárgyalni a Ház.

Ugrás vissza Ugrás vissza...