Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Másodszor sem választotta meg a főbírót a parlament

Cikk:

Sólyom László köztársasági elnök nem jelöli újra a Legfelsőbb Bírság elnökének Havasiné Orbán Máriát, miután hétfőn az Országgyűlés másodszor sem választotta meg a jelöltet.

Másodszor sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé az Országgyűlés Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő nem jelöl újra. A főbírójelölt megválasztásához a hétfői ülésen az országgyűlési képviselők kétharmadának - a jelenlegi, 384-es összlétszám mellett 256 főnek - a szavazatára lett volna szükség. Sólyom László köztársasági elnök jelöltje ezúttal 230 igen szavazat ellenében 123 nem szavazatot kapott, 12 voks pedig érvénytelen volt.

Az érvényes, de eredménytelen szavazás után az államfő kijelentette: nem jelöli újra Havasiné Orbán Máriát, és igyekezni fog minél gyorsabban alkalmas jelöltet találni. Mint mondta, megbeszélték a főbírójelölttel, hogy harmadszorra már nem vállalja a jelölést.

Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június 24-én járt le. Az elnöki jogkört törvényi felhatalmazás alapján az elnökhelyettes, Kaposvári Bertalan gyakorolja, neki azonban áprilisban nyugdíjba kell vonulnia, mivel betölti 70. életévét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...