Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Maximálták az országgyűlési tisztviselők pótlékait

Cikk:

A honatyák hétfőn plafont szabtak az országgyűlési tisztségviselők pótlékának, megszűntették a keresetkorlátot a 2008 előtt nyugdíjba vonultak esetében, továbbá lehetővé tették, hogy a közszférában dolgozó kismamák részmunkaidős foglalkoztatást kérjenek a gyesről, gyedről visszatérve.

Az Országgyűlés tisztségviselői jövőre a bizottsági alelnököknek járó választókerületi pótléknál nem kapnak nagyobb összeget: pótlék megállapításánál - vetítési alapként - legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe. A parlament még június végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint 2010-től az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles, és megszűnik a képviselői költségtérítés. A törvényt azért kellett most módosítani, mert a nyári törvényhozási baki miatt a parlamenti képviselők egy része, a tisztségviselők a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítésük dupláját kaphatták volna választókerületi pótlék címén.

Megszűnik a keresetkorlát a 2008 előtt nyugdíjba vonultaknál

Jövőre megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást. Azok esetében, akik 2008. január 1-je után vonultak a korhatár betöltése előtt nyugdíjba és dolgoznak, továbbra is megmarad a keresetkorlát a minimálbér másfélszereséig. A törvényt 2010. január 1-jétől kell alkalmazni.

Kötelező részmunkaidő a közszférában kismamáknak

Jövőre a közszférában a gyesről, gyedről visszatérőket, ha kérik, kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni. A törvény értelmében a munkába visszatérő szülő kérésének a munkáltató köteles eleget tenni a gyermek hároméves koráig; a munkáltató a munkavállaló írásos kérésére köteles lesz a kinevezést módosítani, és heti húsz órának, illetve a korábbi kinevezés szerinti munkaidő felének megfelelő munkaidőt megállapítani. Mivel a törvény kétharmados részei nem kapták meg a szükséges támogatást - csak 200 igen szavazat érkezett -, azért a jogszabály hatálya csak a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, az igazságügyi alkalmazottakra terjed ki, a bírákra nem.

Nem ment át a PSZÁF-fal kapcsolatos alkotmánymódosítás

A kormány terveivel ellentétben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke nem kap rendeletalkotási jogot, miután az Országgyűlés hétfőn nem fogadta el az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítást. A törvényjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatására lett volna szükség, a Ház azonban 184 igen, 167 nem szavazattal elutasította az előterjesztést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...