Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a szavazás a költségvetési módosítókról

Cikk:

A módosítóindítványok nagy részét a Fidesz nyújtotta be, de végül egyik sem kapott többséget. A honatyák hétfőn döntöttek a szabálysértési, a felsőoktatási és a szakképzési törvény módosításáról, a választási törvény 2005-ös módosításának hatályon kívül helyezésével pedig lehetővé tették, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok jövőre is szavazhassanak a választáson.
 


Lezárult a parlamentben a 2010-es költségvetési törvény módosítóindítványainak szavazása hétfőn, ennek során egyetlen egy fideszes javaslatot sem szavaztak meg. A ház mintegy félszáz módosítóindítványról szavazott, ezek jelentős részét a Fidesz nyújtotta be.

Elfogadták a kormány által támogatott költségvetési módosítóindítványokat

Közel 10 milliárd forintot mozgattak meg a minisztériumi fejezeteken belül a szocialista, a kormány által is támogatott módosítóindítványok. A parlament 201 igen, 5 nem szavazat mellett, 149 tartózkodással elfogadta a 2010-es költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott "második körös" módosítóindítványokat. A javaslatot a szocialista képviselők mellett - Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor kivételével - 15 szabaddemokrata képviselő, valamint Császár Antal, Gyenesei István, valamint Tóth András független képviselők támogatták, a kormánypárti Gúr Nándor tartózkodott.

A kabinet nem támogatott egyetlen Fidesz-KDNP javaslatot sem, az SZDSZ indítványai közül pedig csupán hármat. A szocialista javaslatok egyebek között az oktatási, az önkormányzati, az esélyegyenlőségi, a szociális ügyek, illetve a sport területén kezdeményeztek változtatásokat az egyes minisztériumok fejezetein belül; egy módosítóindítvány pedig lehetőséget ad arra, hogy jövőre elinduljon és a jelenlegi tervek szerint három évig működjön az úgynevezett Kiút program, közkeletű nevén a "szegények bankja".

Elfogadták a szabálysértési törvény módosítását

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a szabálysértésekről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló, valamint a büntető törvénykönyvről szóló törvény tulajdon elleni szabálysértések felderítésének javítása érdekében megfogalmazott módosítását. A honatyák 208 igen, 149 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el a javaslatot.

A most elfogadott jogszabály értelmében a tulajdon elleni szabálysértések felderítésének javítása érdekében az eljárás lefolytatására az a hatóság lesz illetékes, amelynek a területén a szabálysértést elkövették. A törvény a pénzbírság kiszabásának módját is rögzíti: az önkéntes megfizetés elmulasztása esetén a közvetlen letiltás helyett az adók módjára történő végrehajtást rendeli el.

Jövőre is szavazhatnak a külföldön tartózkodó állampolgárok a választáson

A Ház döntött a választási eljárásról szóló törvény 2005-ös módosításának hatályon kívül helyezéséről is. Az MSZP, a Fidesz és a KDNP által benyújtott előterjesztés alapján jövőre is szavazhatnának a külföldön tartózkodó állampolgárok a választáson, mivel érvényben maradnak a külképviseleti szavazás szabályai. A parlament 336 igen, 24 nem szavazattal és tartózkodás nélkül hagyta jóvá a törvényt.

Elutasították a pártfinanszírozásról szóló törvény módosítását

Elutasította a parlament az MSZP által kezdeményezett pártfinanszírozásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítóindítványokat; az előterjesztő által is támogatott javaslatok sem kapták meg a kétharmados többséget. A javaslatot 2007 októberében nyújtotta be először az szocialista párt, a részletes vitát 2007 novemberében zárták le, azóta zárószavazásra várt.

Elfogadták a felsőoktatási és a szakképzési törvény módosítását

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását: a képviselők a változásokat 203 igen és 147 nem szavazattal hagyták jóvá. A megváltozott jogszabály kitér egyebek között a felsőoktatási intézmények vállalkozói közintézetként való átsorolására, a felsőfokú tanulmányi időre, a szakkollégiumi központi és kutatói egyetemi cím adományozására.

A képviselők 188 igen és 162 nem szavazattal jóváhagyták a szakképzési törvény módosítását is. Ezzel az európai uniós irányelveknek megfelelő irányban változtatták meg a szakképzési vizsgaszervezési tevékenységet, amely egyszerűsíti a jogosultság megszerzésének eljárását.

Elvonták az MTV-től a maradék céltámogatást is
    
A köztévé 2010-ben egyáltalán nem kap céltámogatást, miután a parlament 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta Jánosi György (MSZP) a kormány által is támogatott javaslatát, amely elvonta az MTV 2,4 milliárd forintos, a közalapítványhoz rendelt támogatását, és azt a Hungária Televízió Közalapítványhoz, azaz a Duna Televízióhoz rendelte. Ezzel az MTV jövőre az ideinél 9,4 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat.

Elfogadtak egy, a kormány által nem támogatott módosítóindítványt

Az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakaszának előkészítési munkálatainak befejezésére csoportosított át 1 milliárd forintot az a gazdasági bizottsági módosítójavaslat, amelyet a kormány ellenében fogadott el az Országgyűlés többsége. A parlament 182 igen, 180 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a gazdasági bizottság módosítóindítványát: a 21 szocialista képviselő mellett igennel voksolt a Fidesz, a KDNP és 11 független képviselő, nemmel szavazott 161 MSZP-s, 18 SZDSZ-es és egy független képviselő.

A Fidesz is megszavazott egy kormány által támogatott indítványt

A Fidesz is megszavazott egy, a kormány és az MSZP által támogatott költségvetési módosítóindítványt, amely megemelte és elosztotta a fogyatékos szervezetek támogatását. Az Országgyűlés 344 igen, 18 nem szavazattal fogadta el az MSZP által benyújtott indítványt, amelyet a kormány által támogatott javaslatok közül kért ki külön szavazásra a KDNP. Ez a javaslat rendezte a fogyatékos szervezetek támogatását, amelyet "véletlenül" szavazott meg a parlament.

Az elfogadott javaslat szerint a fogyatékosok esélyegyenlőségét elősegítő programok támogatására 527 millió forint lesz. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, illetve a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége 70-70 millió forintot, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 105 millió forint állami támogatást kap jövőre a költségvetésből.

Igen az Olaszországgal kötött kőolajegyezményre

A képviselők 346 igen és 1 ellenszavazattal fogadták el az Olaszországgal kötött, a kötelező kőolaj- és kőolajtermékkészletek tárolásáról szóló megállapodás törvényjavaslatát. Oláh Lajos, a szaktárca államtitkára a voksolás előtt azt mondta, hogy a biztonságos energiaellátás érdekében előírás, hogy legalább 90 napra elegendő készlet legyen. A készleteket bárhol lehet tartani a közösségen belül, akár határokon kívül is. Ehhez szükségesek a tagállamok közötti megállapodások. Ilyen megállapodás született Olaszországgal.

Elfogadták a kábítószerügyi eseti bizottság jelentését
    
A parlament 207 igen, 135 nem és 1 tartózkodással elfogadta a kábítószerügyi eseti bizottság 2008 december és 2009. október közötti tevékenységéről szóló határozati javaslatot. Korózs Lajos államtitkár korábban azt mondta, hogy az új Nemzeti drogstratégia olyan keretrendszer, amely a kábítószer-probléma területén mindennapos tevékenységet ellátó szakemberek, intézmények munkáját segítheti elő koordinált formában. A stratégia a szakmai közösség előremutató, távlati javaslatait tartalmazza.

Igen a megfelelőségértékelő szervezetekről szóló javaslatra

A képviselők 344 igen szavazattal egyhangúlag fogadták el a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló törvényjavaslatot. Az indítvány elfogadásával olyan szabályozás jöhet létre, amely összhangot teremt az uniós szabályozás és a hazai jogrendszer között. A javaslat elfogadásával a megfelelőségértékelő szervezetek kijelölési eljárása egységessé, egyszerűbbé, jogilag rendezetté válik, amely teljes mértékben illeszkedik az uniós követelményekhez.  

A törvény az uniós határozattal összhangban tartalmazza a termékek meghatározott forgalmazási követelményeknek való megfelelőségét, az értékelő szervezetekre vonatkozó követelményeknek és a tevékenység végzése engedélyezésének törvényi szintű szabályozását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...