Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Újabb 18 egyházat ismert el a parlament

Cikk:

Márciustól 32 vallási közösség működhet egyházként, miután hétfőn a parlament a korábbi 14 mellett újabb 18 vallási felekezetnek tette ezt lehetővé. A képviselők ugyanakkor 66 kérelmet elutasítottak. Döntött a ház az euró stabilitása érdekében hozott uniós alapszerződés-módosítás kihirdetéséről is, a magyar csatlakozás mérlegét vizsgáló bizottság létrehozását viszont elutasította a többség.

Kibővítette az elismert egyházak körét a parlament: a decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a kormánypárti képviselők. A Ház döntött 66 vallási közösség kérelmének elutasításáról is, így azok március 1-jével elveszítik egyházi státuszukat és csak egyesületként működhetnek.

Egyházként működhet a Magyarországi Metodista Egyház, a Magyar Pünkösdi Egyház, a Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház, az Erdélyi Gyülekezet, a Hetednapi Adventista Egyház, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház, a Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az Üdvhadsereg Szabadegyház - Magyarország, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház, a két muzulmán felekezet, a Magyar Iszlám Közösség és a Magyarországi Muszlimok Egyháza kezdeményezésére létrejött Magyarországi Iszlám Tanács, továbbá öt buddhista vallási közösség.

A parlament egy szavazással döntött arról is, hogy 66 vallási közösség elismerését elutasítja. Köztük van például a Budapesti Autonóm Gyülekezet, a Hindu Vaisnava Egyház, a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Taoista Egyház, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség, a Magyarországi Bahá'i Közösség és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az elutasított vallási közösségek egy éven belül nem indíthatnak az elismerésükre irányuló népi kezdeményezést. A két előterjesztést a kormánypárti képviselők támogatták, ellenzéki politikusok nem vettek részt a szavazásban.

Módosulnak a különadó-visszatérítés szabályai

Módosulnak a pénzügyi szervezetek különadó-visszatérítésének szabályai a parlament döntésével. A ház Rogán Antal és Babák Mihály fideszes képviselők erről szóló előterjesztését 337 igen szavazattal, 20 ellenében fogadta el. A változtatást csak az LMP és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők ellenezték.

Az adózónak visszajáró különadót az adóhatóság eddig is állampapírban utalhatta vissza; a visszatérítéskor mostanáig az állampapír tőzsdei árfolyama volt a döntő. A különadótörvény azonban - a módosítás kihirdetését követő naptól - úgy változik, hogy az elsődleges forgalmazók árjegyzése határozza meg az árfolyamot. Ez azonban nem a kiutalás napján rögzített árfolyam, hanem a két nappal korábbi lesz, és az akkor közzétett legjobb - bruttó eladási és vételi - árfolyamok átlagát kell figyelembe venni a visszatérítéskor. A törvénymódosítás azt is rögzíti, hogy az adóhatóság az értékpapírokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-n keresztül utalja ki az adózónak.

Kihirdették az uniós alapszerződés-módosítást

Kihirdette az Országgyűlés hétfőn az Európai Unió alapszerződésének módosítását, amelynek célja az euróövezet és az euró stabilitásának fokozása. Martonyi János külügyminiszter javaslatát 320 igen szavazattal, 40 nem ellenében fogadta el a parlament. Nemmel a Jobbik képviselői voksoltak.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői tavaly márciusban állapodtak meg az EU alapszerződésének módosításában, amelynek célja az euróövezet és az euró stabilitásának fokozása. A módosítást a tagországok nemzeti törvényhozásának jóvá kell hagyniuk.

Az uniós megállapodással egy új bekezdés kerül az alapszerződésnek a Gazdasági és Monetáris Unióval foglalkozó 136-os cikkelyébe. Ennek szövege szerint "azok az uniós tagállamok, amelyek pénze az euró, stabilitási mechanizmust hozhatnak létre. Ez akkor vehető igénybe, ha elengedhetetlen ahhoz, hogy az euróövezet egészének stabilitása megmaradjon. A mechanizmus keretében kért bármilyen pénzügyi támogatás megadása szigorú feltételesség tárgya lesz."

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tavaly márciusi döntés után azt hangoztatta, hogy a módosítással és a gazdasági koordinációt érintő más döntésekkel az EU fontos lépést tett afelé, hogy teljes körű gazdasági unióvá váljék.

Nem alakul az uniós csatlakozás mérlegét vizsgáló bizottság

A Jobbik azt kezdeményezte, alakuljon az európai uniós csatlakozás eredményeit és hátrányait feltáró eseti bizottság az Országgyűlésben. Az erről szóló javaslatot azonban nem vette tárgysorozatba a Ház. Az indítvány megvitatását a jobbikos képviselőkön kívül csak négy fideszes képviselő - köztük Ángyán József és a vidékfejlesztési tárca államtitkári székében őt váltó Budai Gyula -, az MSZP-s Puch László, az LMP-s Karácsony Gergely és Schiffer András, valamint a független Ivády Gábor támogatta, 296-an viszont ellenezték.

A mezőgazdasági bizottságba kerül a lemondott államtitkár

Bizottsági tagcserékről is döntött az Országgyűlés: a vidékfejlesztési tárca államtitkári címéről leköszönő Ángyán József párttársa, Zsiga Marcell helyét veszi át a mezőgazdasági bizottságban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...