Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kedvezményes áfakulcs alá kerülhetnek a fesztiválbelépők

Cikk:

Gyorsulhatnak a kisajátítási ügyek, miután a parlament kedden elfogadta kisajátítási törvényt módosító javaslatot. A képviselők döntöttek arról is, hogy ebben az évben a távközlési adó magánszemélyeknél legfeljebb 400, cégeknek legfeljebb 1400 forint lehet havonta, és támogatták, hogy a fesztiválbelépők akár már júliustól 18 százalékos, kedvezményes adókulcs alá kerüljenek.

Módosul a kisajátításról szóló törvény, az Országgyűlés a jogszabály változtatást kedden 291 igen 53 nem és tartózkodó szavazat nélkül hagyta jóvá. A Tarnai Richárd kereszténydemokrata képviselő javaslatára jóváhagyott módosítás értelmében a bíróságnak lehetősége nyílik a vonatkozó közigazgatási határozat megváltoztatására. Kivételt az jelent, ha a kisajátítási hatóság a kérelmet arra hivatkozva utasította el, hogy nincs helye kisajátításnak, és a közigazgatási határozat ezen rendelkezése jogszabálysértő. Ebben az esetben a bíróság a közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezi, és a kisajátítási hatóságot új eljárásra kötelezi.
 
A javaslat indoklása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek döntő többségében a közigazgatási szakban megállapított kártalanítás összegét a kisajátítást kérő túlzottan magasnak, míg a tulajdonos alacsonynak tartja. Az ilyen ügyekben a határozatok mintegy 90 százaléka az összegszerűség miatt peresül, csak elvétve fordulnak elő a kisajátítás jogalapját vitató bírósági felülvizsgálatok. A hatályos jogszabályi környezetben a bíróság a kisajátítási határozatot vagy helybenhagyja, vagy megsemmisíti, esetleg megsemmisíti és új eljárás lefolytatására kötelezi a közigazgatási szervet. A határozat megváltoztatását jogszabály jelenleg nem teszi lehetővé, így hiába rendelnek ki bírósági szakban igazságügyi szakértőt, megállapításai csupán egy megismételt közigazgatási eljárásban vehetők figyelembe, holott a kisajátítás jogalapja a bíróságon még csak nem is volt vitatott. Ennek következtében a kisajátítási ügyek lezárhatatlanná és évekig elhúzódóvá válnak, mely többszöri határozathozatalt, és bírósági eljárásokat generál.

A vonatkozó jogkört minden olyan kérdésben is indokolt visszaállítani, melyben a bíróság érdemi döntési helyzetben van például a birtokbaadás időpontja, értékkülönbözet megfizetése esetén részletfizetés engedélyezése - olvasható az indoklásban, amely szerint ezen kérdésekben is elkerülhetővé válna egy újabb kisajátítási eljárás felesleges lefolytatása.


Idén havi négyszáz, illetve ezernégyszáz forint lehet távközlési adó

Támogatta a parlament a távközlési adó szabályainak megváltoztatását kedden. A Ház május 18-án döntött a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről; a július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az akkor elfogadott szabályokat a parlament most, kevesebb mint két hét elteltével a gazdasági bizottság javaslatára úgy változtatta meg, hogy idén az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet. Az eredeti kormányjavaslat hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forintos maximumot írt elő, ezeket azonban a változtatás eredményeként csak a jövő évtől, az ágazati különadó megszűnése után alkalmazzák majd. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc beszélgetés változatlanul adómentes lesz. A bizottság a változtatásokat a távközlési szolgáltatók javaslatainak figyelembe vételével indokolta.


Kedvezményes adókulcs a fesztiválbelépőkre

A Ház más, az adózást érintő törvénymódosításokhoz benyújtott indítványokról is döntött, jóváhagyva, hogy már júliustól kedvezőbb, 18 százalékos áfakulcs alá sorolják a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Az adótörvény-változásokról jövő héten tart zárószavazást az Országgyűlés.


Visszaállították a sportingatlanok elidegeníthetőségének korábbi szabályait

Az Országgyűlés - egy év elején hatályba lépett törvénymódosítást felülírva - visszaállította a 15 évnél korábban vásárolt sportingatlanok elidegeníthetőségének szabályait. A képviselők 289 igen szavazattal, 63 nem ellenében fogadták el a fideszes Bánki Erik előterjesztését, amely ismételten megteremteni annak lehetőségét, hogy a sportigazgatási szerv méltányosságból hozzájáruljon a sportcélú ingatlanok elidegenítéséhez. A parlament azt követően döntött így, hogy tavaly év végén még teljes elidegenítési és terhelési tilalmat vetett ki 2012. január 1-jétől a sportingatlanokra a tulajdonjog megszerzésétől számított tizenöt évig. A változtatással ismét lehetőség nyílt arra, hogy a sportingatlanokat fejlesztés, korszerűsítés, vagy felújítás céljából megterheljék, vagy ezzel összefüggésben elidegenítsék. Az Országgyűlés az elidegenítés feltételéül szabta, hogy azt azonos vagy hasonló sportcélú, értékében pedig egyező, vagy azt meghaladó ingatlan építése érdekében kérik.


Megállapodás a Magyarország és Ukrajna közötti határátkelésről

A Magyarország és Ukrajna között lévő határátkelők várakozási idejének csökkentését is szolgálja az a törvényjavaslat, amely a két ország között megkötött, a határellenőrzés szabályait tartalmazó megállapodás törvényi hátterét biztosítja - mondta expozéjában Kontrát Károly államtitkár. A két ország május 4-én írta alá a megállapodást, amely megfelel mind az európai uniós előírásoknak, mind a magyar nemzeti érdekeknek. Hozzátette: a dokumentum jövőbeni fejlesztések irányát is megszabja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...