Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezajlottak a bizottsági meghallgatások

Cikk:

Bajnai Gordon miniszterelnök annak ellenére is fenntartja Ficsor Ádám jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszteri posztra, hogy az Országgyűlés szakbizottsága 5 igen, 5 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett nem támogatta a jelöltet.

A szerdán meghallgatott miniszterjelöltek közül Ficsor Ádám titokminiszter-jelöltön kívül mindenkit támogattak az Országgyűlés szakbizottságai. Ficsor Ádám kinevezését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszteri posztra a nemzetbiztonsági bizottság öt igen, öt nem szavazattal és egy tartózkodással mellett nem támogatta. Ficsor Ádám a bizottsági meghallgatásán azt mondta, miniszterré való kinevezése esetén a legfontosabb feladata a szolgálatok törvényessége, szakszerű működése feletti őrködés lenne, amihez elengedhetetlen a jó szakmai kapcsolat a nemzetbiztonsági bizottsággal.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán délután közölte: Bajnai Gordon miniszterelnök továbbra is fenntartja Ficsor Ádám jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszteri posztra. Megjegyezte: a bizottsági támogatás jogilag nem feltétele a kinevezésnek.

Draskovics: erősebb lesz a rendőri jelenlét

Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszterjelöltre a rendészeti bizottságban nyolc szocialista és egy szabad demokrata képviselő szavazott igennel, ugyanakkor hét fideszes, illetve kereszténydemokrata nem támogatta, egy volt MDF-es, jelenleg független képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál. Meghallgatásán Draskovics azt mondta, állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés lesz az ország minden településén az év végére. Draskovics Tibort délután az európai ügyek bizottsága 10 igen és 8 nem szavazattal támogatta.

Varga: átláthatóbb lesz az ÖM működése

Varga Zoltán önkormányzati miniszteri kinevezését mind a sport-, mind pedig az önkormányzati bizottság támogatta. A meghallgatásokon a leendő miniszter hangsúlyozta, hogy olcsóbbá, hatékonyabbá és átláthatóbbá kívánja tenni tárcája működését.

Kiss Péter: társadalmi szereplőket vonnak be a válságkezelésbe

Kiss Péternek a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszterré történő kinevezésére az emberi jogi bizottság szocialista és szabad demokrata képviselői igennel szavaztak, az ellenzék elutasította, míg Pettkó András (a volt MDF-frakció tagja, jelenleg független képviselő) tartózkodott. Kiss Péter a bizottság előtt azt mondta, egyik kiemelt törekvése, hogy elősegítse a társadalmi szereplők részvételét a válság kezelésében. Kiss Pétert délután a külügyi bizottság is támogatásáról biztosította, 11 igen és 9 nem szavazattal.

Szekeres: hazafias nevelés a honvédségnél

Szekeres Imre honvédelmiminiszter-jelöltet két bizottság - a nemzetbiztonsági és a rendészeti - is meghallgatta, és mindkettő támogatta. A régi-új miniszter többi közt arról beszélt, hogy a hazafias nevelés irányába is nyitni kíván.

Székely: nem lesz több elvonás

Székely Tamást, az egészségügyi tárca várományosát a szakbizottság 13 igen, 9 nem arányban támogatta. A Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak, Csáky András volt MDF-es, most független politikus nem vett részt a szavazásban. A jelölt meghallgatásán közölte, nem vonnak ki több pénzt az egészségügyi ágazatból, erre garanciát kapott Bajnai Gordon miniszterelnöktől.

Hónig Pétert újra meghallgatják

A képviselők többsége támogatta Hónig Péter kinevezését közlekedési, hírközlési és energetikai miniszterré az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén. A szocialista és SZDSZ-es képviselők 16 igen szavazata mellett 12-en szavaztak nemmel és egy képviselő tartózkodott. A bizottság elnöke, Podolák György javaslatára Hónig Pétert egy hónapon belül ismét meghallgatják, amikor a szerdán feltett kérdésekre részletesen is válaszolhat.

Herczog: cél a munkahelyek megőrzése

Herczog Lászlót, szociális és munkaügyi miniszterjelöltet mind a foglalkoztatási, mind az ifjúsági, mind pedig az emberi jogi bizottság támogatásáról biztosította. A jelölt hangsúlyozta, a gazdasági válságban a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a korábbi prioritásnak, a foglalkoztatás bővítésének kicsit háttérbe kell szorulnia.

Oszkó: növelni kell az aktivitást

16 igen szavazattal támogatták jelöltségét 13 nem szavazattal szemben Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelöltnek a költségvetési bizottságban. A meghallgatáson a foglalkoztatottság, az aktivitás növelését nevezte a legfontosabb célnak Oszkó Péter.

Gráf: finanszírozható az agrárium

Támogatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 12 igen, 10 nem szavazat mellett. A miniszterjelölt - jelenlegi agrárminiszter - egyéves válságkezelő programját ismertetve kiemelte az agrárágazat finanszírozhatóságának biztosítását.

Balázs Péter: létszámcsökkentés a külügynél

Bezárásokkal és "kegyetlen létszámcsökkentéssel" járnak majd az átalakítások a Külügyminisztériumban - mondta Balázs Péter külügyminiszter-jelölt a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén. A testület - hasonlóan az európai ügyek bizottságához - támogatta a meghallgatáson a miniszterjelöltet.

Hiller: nincs változás a struktúrában

Hiller Istvánt az oktatási tárca és Szabó Imrét a környezetvédelmi tárca várományosát - akik régi-új miniszterek lesznek a Bajnai-kormányban - egy-egy bizottság hallgatta meg szerdán. Hiller Istvánt az oktatási, Szabó Imrét pedig a környezetvédelmi bizottság biztosította támogatásáról. Szabó Imre bizottság előtti meghallgatása során reményét fejezte ki, hogy a környezetvédelem a jövőben is mentes maradhat a "pártpolitikai csatározásoktól". Hiller István arról beszélt, hogy a tárcáját érintő kormányzati struktúrában és feladatkörben nincs változás.

Ugrás vissza Ugrás vissza...