Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Elhalasztott döntés az iraki békemisszióról

Létrehozva: 2003. április 28.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem döntött hétfőn a parlament az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A képviselők négyötöde ugyanis nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, vagyis a kérdés azonnali tárgyalását.
Nem döntött a parlament hétfőn az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, az ellenzéki képviselők ugyanis nem támogatták a kormány erre vonatkozó előterjesztését. A napirendtől való eltéréshez a képviselők négyötödének igenjére lett volna szükség, a Fidesz és az MDF azonban a nem gombot nyomta meg. Szili Katalin házelnök elmondta, az Országgyűlés az interpellációkat követően dönt a javaslat sürgős tárgyalásáról.
A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója azért nem támogatta a javaslatot, mert nem nemzetközi szervezetek kérték fel Magyarországot a katonák küldésére. A Fidesz szerint pedig csak a háború hivatalos lezárása után lehet szó békefenntartásról Irakban.
A környező országok küldenek békefenntartókat
Ismeretes, hogy az Egyesült Államok pénteken hivatalosan is felkérte Magyarországot: vegyen részt az iraki békefenntartásban. Az előzetes tervek szerint a magyar katonák a rendfenntartói vagy az őrzési és biztosítási feladatok mellett speciális műszaki tevékenységet is végeznének: az alakulatnak része lehetne így egy víztisztító szakasz is. Románia egyébként 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben. A honvédelmi tárca szerint Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldene a misszióba.
A magyar szerepvállalás 2-4 milliárd forintot emésztene fel, az amerikai kormány azonban a költségek felét átvállalná.
Ugrás vissza Ugrás vissza...