Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (a továbbiakban: OGYÉI) 2018. október 19. napon 14.00 órától 2018. október 20. napon 14.00 óráig az elektronikus ügyintézés az informatikai rendszerek karbantartása miatt szünetel.
Ezen időtartam alatt - bár az OGYÉI Hivatali Kapujára, valamint az iratanyagok beküldéséhez gyakorta használt CESP felületre - beküldhetők a beadványok, azok érkeztetése (átvételi elismervények visszaküldése), feldolgozása - a belső rendszerek leállása miatt -, csak az újraindulást követően, legkésőbb 2018. október 20-án 14 órától történik meg.

Megértésüket köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Félszáz kormánypárti törvényjavaslat érkezett eddig az Országgyűlés elé

Létrehozva: 2010. június 22.
Módosítás: 2010. június 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Félszáz törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé az új parlament alig másfél hónappal ezelőtti, május 14-i alakuló ülése óta a kormánytöbbség, ezek közel kétharmadát már el is fogadta a Ház.

Az ötvenből csak egyet jegyez a több mint három hete megalakult kormány, az összes többi előterjesztés képviselői önálló indítványként került a plénum elé. A Fidesz-KDNP eddig négy esetben kezdeményezte az alkotmány módosítását, az államfő két törvényt küldött vissza megfontolásra a parlamentnek.

Tizennégyszer volt kétharmados szavazás a Házban

A május 29-én felállt Orbán-kormány egy törvényjavaslatot terjesztett be: a közigazgatási és igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.) ne lépjen hatályba. A félszáz törvényjavaslatból huszonhatot már el is fogadott a parlament, tizenegyszer volt szükség a jelenlévő képviselők kétharmados többségének támogatására.

Utóbbiak között volt egyebek között a kormánytisztviselők jogállásáról, a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentéséről, a közterületi parkolásról, a magyar állampolgárságról, a kormány tagjainak jogállásáról, a minisztériumok felsorolásáról szóló javaslat, és több, a választási eljárásra vonatkozó szabályokat érintő módosítás.

A jelenlévők kétharmados többségével fogadták el az eddig egyetlen - a nemzeti együttműködésről szóló - politikai nyilatkozatot is.

Négy alkotmánymódosítás

Minősített többség, azaz az összes képviselő kétharmadának szavazata kellett két alkotmánymódosításhoz is. Az elsővel rögzítették, hogy a miniszterelnök a miniszterek közül miniszterelnök-helyettest nevez ki, és hogy az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A másik - a fideszes Mátrai Márta által jegyezett - azt mondja ki, hogy az alkotmánybíróság tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tesz javaslatot. Ezt az államfő hétfőn küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

Ezeken felül a kormányoldal még két további esetben kezdeményezte az alkotmány módosítását, ezek zárószavazásra várnak. Az egyik az önkormányzati választásokhoz kötődik, nevesíti az alkotmányban az alpolgármesteri tisztséget, a másik az újonnan elfogadtatni tervezett médiaszabályokhoz kapcsolódik.

Sólyom László az említett alkotmánymódosítás mellett visszaküldte az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt is, ezt hétfőn újra, bővített változatban elfogadta a Ház.

A kormányoldal az elmúlt hetekben tucatnyi határozati javaslatot is az Országgyűlés elé terjesztett. Ezek között volt a médiacsomag részét képező két javaslat, az állami vezetői mulasztásokról, az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló indítvány, a jogosítvány nyolc osztály elvégzéséhez kötése, a választójogi reform előkészítésére vonatkozó előterjesztés, és az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által beterjesztett, a Nemzeti Együttműködés Programja nevet viselő kormányprogram.

Hiányolják az egyeztetést az ellenzlki pártok

Az ellenzék az elmúlt időszakban többször kifogásolta a kormányoldal törvényalkotási gyakorlatát. Részben úgy érzik, nincs idő az érdemi véleményalkotásra és vitára a "rohamtempó" miatt, részben bírálják, hogy mivel nem kormány-előterjesztésekről van szó, elmaradnak az egyeztetetések is a kezdeményezésekről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...