Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Erősíteni kell a természettudományos képzést a gazdaság képviselői szerint

Létrehozva: 2009. február 3.
Módosítás: 2009. február 3.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A természettudományos tantárgyak óraszámának növelését és kötelező érettségi tárggyá tételét szorgalmazza a gazdasági élet több szereplője az MTI-hez eljuttatott, a kormánynak és a parlamenti pártoknak címzett közös állásfoglalásában.

A dokumentumot jegyző négy gazdasági szervezet vezetője határozottan kéri az érettségi vizsgakövetelmények olyan átalakítását, amely a magasabb színvonalú szakmunkásképzéshez és a műszaki, természettudományos területeken való felsőfokú tanulmányokhoz egyaránt elengedhetetlen kompetenciák fejlesztésére, a természettudományos műveltség elsajátítására ösztönöz.

Szükség van az érettségi vizsga olyan szabályozására, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és társadalmi ismeretek, egy (választható) természettudományos tárgy és egy (választható) idegen nyelv legyenek a kötelező vizsgatárgyak minden tanuló számára - olvasható a közös állásfoglalásban. A dokumentumot egyébként Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség és Takács János, a Menedzserek Országos Szövetsége elnöke írta alá.

Az elnökök a természettudományi, műszaki végzettségűek számának növelése érdekében szorgalmazzák a fizika, a kémia és a matematika szakos tanári pálya vonzóbbá tételét is. Azt írják, hogy a gazdasági élet szereplőit aggodalommal tölti el a szakoktatás, a természettudományos és műszaki képzés magyarországi helyzete. Úgy látják, hogy az oktatás e területein a nemzetközileg megfigyelhető, káros, a szakképzést és a természettudományos közoktatást érintő tendenciák Magyarországon fokozott mértékben jelentkeznek.

Hozzáteszik: a diákok és a szülők túlnyomó része nem érti, hogy a matematika, a fizika, a kémia tantárgyak által kifejlesztett készségek és az ezekben átadott alapvető ismeretek nélkül a fiataloknak nincs esélyük a munkaerőpiacon, a magyar gazdaságnak nincs esélye a világversenyben.

"A szakképzéstől jól képzett és fejlődni képes szakmunkások képzését, a természettudományos közoktatástól a mindennapi életben hasznosítható és megújítható tudás, természettudományos műveltség közvetítését várjuk el, amelyre alapozva a fiatalok kellő számban folytathatják tanulmányaikat a természettudományos-műszaki területen" - írják állásfoglalásukban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...