Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minősítő rendszer készült építési vállalkozásoknak

Létrehozva: 2005. augusztus 17.
Módosítás: 2005. augusztus 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal megbízásából minősítő rendszer készült az építési vállalkozások számára. Az önkéntes minősítés célja a minőség emelése az építőiparban.
Minősítő rendszert dolgozott ki az építési vállalkozások számára az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) megbízásából, az építésminőség színvonalának hathatós emelése, az építéspiaci verseny tisztaságának elősegítése érdekében.
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón elmondta, a rendszer szakmai alapjai és rendező elve eurokonform, ugyanakkor valamennyi részletében alkalmazkodik a magyarországi építőipari gyakorlatban alkalmazott fogalmak és jogosultságok rendszeréhez. Az önkéntes minősítési rendszer kezdetben csak a lakásépítő cégekre lesz érvényes, ám később bármely építőipari tevékenységet folytató vállalkozásra kiterjesztik a feltételeket.
Karikás György , az ÉMI Kht. vezérigazgatója elmondta: a lakásépítésre vonatkozó követelmények véglegesítése és bevezetése szeptember második felében alakul ki, a minősítési eljárások indításának tervezett időpontja október 1-je.
A tanúsítás alapvetően a vállalkozások felkészültségét és referencia-képességét kívánja szakszerűen, objektíven és mérhetően bemutatni, a műszaki felkészültség mellett a pénzügyi, a jogi, a személyi és az adminisztrációs hátterüket is vizsgálva.
A miniszter kiemelte, hogy a kidolgozott minősítési rendszer, illetve annak működtetése élvezi a hazai szakmai szervezetek - az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) és az Építőanyag Kereskedők Egyesülete - bizalmát, de egyidejűleg az építési piac további szereplői, így a befektetők, a beruházók, a bankok elvi támogatását is.
Az OLÉH honlapján hozzáférhető lesz a minősített cégek listája. A tevékenységet eleinte csak a kht. végzi majd, ám a későbbiekben más társaságok is akkreditálhatják magukat, és végezhetik a lakásépítő társaságok minősítését. Karikás György a minősítés díjáról konkrétumot egyelőre nem tudott mondani, mert az függ a cég méretétől, a tevékenységi kör sokrétűségétől, ám azt az ÉMI mérnöki óradíjai határozzák majd meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...