Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötvenmilliárddal többet kérnek az önkormányzatok

Létrehozva: 2003. szeptember 30.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A közigazgatási, közszolgáltatási és önkormányzati finanszírozási reform megvalósítását, valamint további 50 milliárd forintot várnak az önkormányzati szövetségek a jövő évi költségvetéstől. Erről Demszky Gábor főpolgármester beszélt az öt szövetség vezetőivel folytatott megbeszélést követően. A belügyminiszter tájékoztatása szerint jövőre összesen 90 milliárddal többre számíthatnak az önkormányzatok.
- Az önkormányzati szövetségek vezetői azt kérik a kormánytól, valósítsa meg a közigazgatási, közszolgáltatási és önkormányzati finanszírozási reformot, és a beterjesztetthez képest 50 milliárd forinttal többet fordítson az önkormányzatokra - jelentette ki Demszky Gábor a keddi sajtótájékoztatóján.
A budapesti főpolgármester a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ), a Magyar Faluszövetségnek, a Községi Önkormányzatok Szövetségének (KÖSZ), a Kistérségi Önkormányzatok Szövetségének és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőivel tartott megbeszélést az önkormányzatok napján a jövő évi költségvetésről.
Az öt szövetség vezetője és a főpolgármester közös nyilatkozatukban kijelentették, a beterjesztett költségvetéshez képest 50 milliárd forint többlet kellene az idei szint megtartásához. Demszky Gábor szerint az elmúlt években az önkormányzatok valahogy túlélték a folyamatos megszorításokat, mára azonban többségük felélte tartalékait.
A főpolgármester szólt arról, a jövő évi költségvetés tervezete szerint az önkormányzatoknak kevesebb pénzből több feladatot kellene ellátniuk, ami bezáró iskolákat, elmaradó beruházásokat, leálló tömegközlekedést, azaz az önkormányzatiság felszámolását jelenti.
12 milliárd 60 városnak a tömegközlekedés finanszírozására
- Az önkormányzati szövetségek vezetői garanciát kérnek az önkormányzati finanszírozási rendszer gyökeres reformjára 2004-ben és a kistérségi rendszer 2005-ös bevezetésére. Célunk, hogy a kormány biztosítsa a kötelező feladatokhoz a szükséges pénzügyi fedezetet - mondta Demszky Gábor.
Megoldást kell találni az olyan fedezetlen önkormányzati feladatok normatív finanszírozására, mint például a nagyvárosi tömegközlekedés vagy a belterületi utak felújításra - olvasható a közös nyilatkozatban. Demszky Gábor kérdésre válaszolva elmondta, az 50 milliárd forintban benne van a városi tömegközlekedési cégeknek nyújtandó 12 milliárd forint is, amely összesen 60 várost érintene.
Az Országgyűlés elnökével is tárgyalt a főpolgármester
Demszky Gábor főpolgármester kedden találkozott Szili Katalinnal. A megbeszélés során többek között szóba került a nagyvárosi tömegközlekedési normatíva 12 milliárd forintos újraélesztése is. Szili Katalin a tömegközlekedési normatívát jogos igénynek tartotta.
A két politikus megegyezett a Kossuth téri mélygarázs építéséről, egy központi 56-os emlékmű felállításáról, valamint a parlagfű elleni védekezés szabályozásának módosításáról.
Lamperth Mónika az önkormányzatok támogatásáról
Takarékos működés mellett fejlesztési többletforrásokra számíthatnak jövőre az önkormányzatok - jelentette ki a belügyminiszter a kormányülés után. Lamperth Mónika közölte, a kormány "elvi döntése" értelmében jövőre mintegy 40 milliárd forint fejlesztési forrást csoportosítanak át a minisztériumoktól a területfejlesztési tanácsokhoz.
Lamperth Mónika tájékoztatása szerint a 2004. évi költségvetésben az említett 40 milliárd forint átcsoportosításával együtt összesen mintegy 90 milliárd forintos forrásnövekménnyel számolhatnak az önkormányzatok.
90 milliárddal többre számíthatnak az önkormányzatok
A megnövekedett, mintegy 90 milliárd forintos forrás az említett 40 milliárdos átcsoportosításon túlmenően tartalmazza azt a 10 milliárdos alapot, amely önrészként az önkormányzatoknak az uniós pályázati források megszerzéséhez szükséges. A tervezet tartalmazza azt a további 10 milliárd forintos "működési" növekményt is, amely az önkormányzati érdekszövetségekkel történt egyeztetés után került a büdzsé tervezetébe.
Elmondta, a cél- és címzett támogatások keretében ezenfelül még 8 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére jövőre, valamint újabb 10 milliárd forint fordítható a kistérségi feladatellátás ösztönzésére.
Ugrás vissza Ugrás vissza...