Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán: marad a tehermegosztás politikája

Cikk:

A tehermegosztás politikája, igazságosabbá tétele nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, az a következő húsz év gazdasági rendszerének is része lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai nagyköveti értekezleten. A magyar misszióvezetők előtt Martonyi János külügyminiszter méltatta a bécsi, brüsszeli, berlini, londoni, párizsi és washingtoni magyar diplomaták teljesítményét a kormány elleni támadások kivédésében.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán 104 külföldi magyar misszióvezető előtt arról beszélt, hogy a tehermegosztás politikája, igazságosabbá tétele nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, az a következő húsz év gazdasági rendszerének is része lesz, ezért az ország külképviselet-vezetőinek majd be kell mutatniuk a magyar értelmezési keretet, ha erről kérdezik őket. A kormányfő szerint vissza kell utasítani minden olyan – akár az IMF részéről felmerülő – igényt, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni.

A miniszterelnök azt mondta: elhúzódó euróválságra lehet számítani, egyben bírálta az európai válságkezelést, mert úgy véli, hogy azt a felelősség áthárítása és a döntések eltolása jellemzi az évenként visszatérő belpolitikai megmérettetések miatt. Orbán szerint problémát okoz, hogy a német gazdaság versenyképessége nagyságrendekkel meghaladja a vele közös pénzt használó országok szintjét, és így a német termékek óriási külkereskedelmi és fizetésimérleg-többletet hoznak létre Németország javára, déli államok rovására. Reméljük, hogy a rossz európai válságkezelés nem húzza vissza Magyarországot, a magyar válságkezelés ugyanis más természetű, mint amit Európa választott, a magyar rövid távon is kecsegtet sikerrel, az európai pedig nem – fogalmazott.

Ismét leszögezte, hogy meg kell akadályozni az államadósság újbóli növekedését. Ha egy ország államadóssága 90 százalék fölött van, az a reménytelen kategória, 70 százalék felett van a veszélyzóna, a biztonságos szint pedig 50 százalék körül – közölte.

Úgy fogalmazott: nem attól lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem akkor, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket, ez az eddiginél sokkal kreatívabb, kevésbé sematikus munkát igényel a magyar külügyi állománytól. Az természetesen nem várható el - folytatta -, hogy mindenki minden fontos dologról ugyanazt gondolja, de a kontextusnak, vagyis a kabinet és a külképviselet-vezetők értelmezési keretének azonosnak kell lennie.


Martonyi: diplomáciára minden körülmények között szükség van

Martonyi János külügyminiszter szerint diplomáciára minden körülmények között, feltétlenül szükség van, külképviseleti hálózatra pedig a jelenlegi helyzetben minden országnak különösen nagy szüksége van, hiszen annak munkáját semmi más nem pótolja. A diplomácia vezetője méltatta a bécsi, brüsszeli, berlini, londoni, párizsi és washingtoni magyar diplomaták teljesítményét a kormányt érő támadások kivédésében, hozzáfűzve: az ázsiai külképviseletek pedig nagy szerepet játszottak a keleti nyitásban.

A miniszter a külképviseletek fontos feladatai között említette a honosítási kérelmek feldolgozását: mintegy 140 ezer kérelmet fogadtak be. A kedvezményes honosítási lehetőség bevezetése nagy hatást gyakorolt a világ különböző részein élő magyarokra, rendkívüli mértékben növelte a magyartudatosságot.

A válságot illetően úgy látja, az arra adott első válasz helyesnek tűnt: a kereslet ösztönzése mellett döntöttek az országok, és nem a másik rovására akarták megoldani a problémát, nem alakult ki protekcionista hullám. De nem készült fel Európa arra, hogy ez a keresletösztönzés adósságemelkedéssel jár, ráadásul a helyzetet egy specifikus európai probléma is súlyosbítja: alapvető eltérések vannak a gazdaságok versenyképessége között - mondta, hozzátéve: így előállt egy fenntarthatatlan helyzet: az államok által fizetendő hozamok nagyon eltérően alakulnak, és ezek eredményes közelítése nélkül nem lehetséges a megoldás.

Martonyi szerint a szomszédságpolitikában az elmúlt két év eredményes volt, és ha vannak is viták a szomszédos országokkal, ezeket kiegyensúlyozzák, sőt, meg is haladják a közös érdekek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...