Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Paks és környéke biztonságos

Létrehozva: 2003. április 18.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem haladja meg a háttérsugárzás Pakson a szokásos értékeket. Az ideiglenesen telepített fűtőanyagtisztító-rendszer múlt heti meghibásodása következtében a szabadba került radioaktív gázok nem jelentenek sugár-egészségügyi veszélyt - állapították meg magyar szakemberek és osztrák környezetvédők.
Az előző napokhoz képest nincs eltérés a háttérsugárzásban - mondta az MTI-nek pénteken Aszódi Attila , a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgató-helyettese. Elmondta: egy hete, mintegy két órán át tízszázalékos emelkedést mértek a természetes háttérsugárzásban. Azóta viszont semmilyen eltérést nem mutattak ki a műszerek.
Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben április 10-én bekövetkezett üzemzavarral függ össze. Ismeretes, az ideiglenesen telepített fűtőanyagtisztító-rendszer meghibásodása következtében radioaktív gázok kerültek a levegőbe.
Nincs sugár-egészségügyi veszély Pakson
Hozzátette, a tízszázalékos háttérsugárzás-emelkedés nagyon kismértékűnek számít, ekkora ingadozást időnként a természet maga is produkál. Jelentősebb esőzés, havazás esetén például 10-20-30 százalékos változás is lehet a háttérsugárzásban. Sugár-egészségügyi következménye, jelentősége tehát nincs az ilyen eseteknek.
Az osztrák környezetvédők is mindent rendben találtak
A Global 2000 osztrák környezetvédő szervezet nem mért veszélyes sugárzást Pakson - közölte a szervezet szakértője csütörtökön későn este az osztrák hírügynökséggel. Thorben Becker elmondta, az Ausztriából a helyszínre vitt műszerekkel csütörtökön 90-130 nanosievert értéket regisztráltak, amely megfelel az átlagos természetes sugárzásnak. Hozzátette: a Global 2000 nem rendelkezik az összehasonlításhoz szükséges adatokkal, nem tartja azonban kizártnak, hogy a "természetes sugárzás" a környéken máskor csekélyebb, ezért talajmintákat vesznek, amelyeket Bécsben alaposabban megvizsgálnak.
Az osztrák hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az 1976-ban épült paksi atomerőmű az első Kelet-Európában, amely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásai alapján átfogó biztonsági vizsgálatot hajtott végre, s hogy az 1976-ban üzembe helyezett létesítményben eddig ez volt a legsúlyosabb esemény.
Ugrás vissza Ugrás vissza...