Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Együttműködés a lakásszövetkezeti és házkezelő szervezetekkel

Létrehozva: 2005. szeptember 14.
Módosítás: 2005. szeptember 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány célja a lakásügyi ágazat megerősítése és a jogbiztonság megteremtése, amit a lakásszövetkezeti és társasházi kezelő szervezetekkel közösen kívánnak megtenni. Ezt bizonyítja az is, hogy a panelprogramra fordítható idei rekordnagyságú, 8 milliárd forintos állami keretből legkevesebb 50 ezer panellakást lehet majd korszerűsíteni.
A kormány kifejezett szándéka az építőipari, lakásügyi ágazat megerősítése, az átláthatóbb és biztonságosabb feltételek, valamint a jogbiztonság megteremtése, amit a lakásszövetkezeti és társasházi kezelő szervezetekkel közösen kívánunk megtenni - mondta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán.
Ennek jegyében a miniszter megállapodást írt alá a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége, valamint az Uniós Társasházi Háztartás folyóirat képviselőivel.
A miniszter közölte: a megállapodás egyik célja, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetésből energiatakarékosság címén minél több forrást nyerhessenek el a lakásszövetkezetek, társasházak.
Kolber István utalt arra, hogy a jövő héten fogadja a V4-ek, továbbá Bulgária és Románia építésügyért felelős minisztereit. A találkozón megosztják egymás tapasztalatait és egyeztetik az unióval folytatandó tárgyalási stratégiát. Remények szerint a megállapodás hozzájárul a lakásszövetkezetek, társasházak megerősödéséhez, és így a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a nemzeti lakásprogram megvalósulásához.
Kitolódott a Panel program határideje
A miniszter emlékeztetett arra, hogy augusztus végén az eredetileg kiírt szeptember 30-ról, december 30-ra hosszabbította meg a Panel program pályázatainak beadási határidejét a megnövekedett érdeklődés, valamint a Panel plusz hitelprogram életbelépése miatt. Ennek segítségével kedvezményes kamatozású kölcsönök révén azok a rászoruló lakóközösségek és önkormányzatok is részt vehetnek a panel-felújításban, akik nem rendelkeznek kellő önerővel.
A meghosszabbított határidő lehetőséget ad az önkormányzatoknak a pályázatok részletesebb és pontosabb kidolgozására, ezáltal minél több állami támogatás elnyerésére. A miniszter közölte: a kezdeményezésre fordítható idei rekordnagyságú, 8 milliárd forintos állami keretből legkevesebb 50 ezer panellakást lehet korszerűsíteni.
A négy évvel ezelőtt elindított program lassan haladt - ez idő alatt 36 ezer lakást újítottak fel, összesen 15 milliárd forintból. Ezt mindenképpen gyorsítani szeretnék, hogy a 2-2,5 millió ember lakóhelyéül szolgáló több mint 800 ezer panellakás korszerű lakókörülményeket biztosítson.
Ugrás vissza Ugrás vissza...