Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén 50 ezer panellakás felújítását támogatja a kormány

Létrehozva: 2005. szeptember 15.
Módosítás: 2005. szeptember 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormányfő szerint idén 50 ezer panellakás felújítását támogatják. A kabinet kompenzációs rendszert vezet be azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek nehézséget okoz a távfűtési díjak havi befizetése. A rendszer legkésőbb október 15-én lépne életbe.
Ma Magyarországon minden ötödik ember panellakásban lakik, ezért lehetőség szerint el kell érni, hogy a lakótelep ne a szűkösség és ne az alsóbb középosztály szinonimája legyen - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az "Élhető lakótelepek, finanszírozható otthonok" című csütörtöki konferencián.
A kormányfő kiemelte: 2001 és 2004 között mintegy 40 ezer panellakást újítottak fel állami támogatással. Ezzel szemben az idei évben 50 ezer lakás felújítását támogatják a központi költségvetésből. Ebben a tempóban 10 év alatt rendbe lehet hozni valamennyi panellakást. A jelenlegi kormánynak az a szándéka, hogy a gyorsított tempó finanszírozásához minden körülmények között biztosítsa a forrásokat.
Az ellenzék nem támadta a Panel Programot , ezért egy esetleges kormányváltás után is tovább működhet a kezdeményezés - tette hozzá.
Kompenzáció a távfűtésben
A miniszterelnök megjegyezte: a távfűtéses lakások költsége jóval meghaladja az egyedi fűtésesűekét. Ennek oka elsősorban a technológiai elmaradottság és a szabályozási egyenetlenség. A kormány kompenzációs rendszert vezet be azoknak nyugdíjasoknak, akiknek nehézséget okoz a távfűtés díj kifizetése. A rendszer érdemben csökkenti a távfűtés díjait, és legkésőbb október 15-én lépne életbe.
Gyurcsány Ferenc ugyanakkor kilátásba helyezte a társasházi törvény tavaszi módosítását, ezért felkérte a szakminisztert és a lakáshivatal elnökét, hogy a következő félévben gyűjtsék össze a szakmai javaslatokat az eddigi tapasztalatok alapján.
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter közölte: jövő héten terjeszti a kormány elé azt a javaslatot, amelynek értelmében támogatnák a fűtés hőszabályozásának bevezetését a távfűtéses lakásokban. A tervezet szerint az elnyerhető támogatási összeg lakásonként 50 ezer forint. A pályázóknak előzetesen meg kell állapodniuk a társasházon belüli költségmegosztásról.
A miniszter elmondta: a megyei jogú városokból érkezett eddigi jelzések szerint 26 ezer lakás felújítására biztosan pályáznak, de a fővárosból is nagy az érdeklődés.
Ugrás vissza Ugrás vissza...