Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Júliustól új parkolási rend a fővárosban

Létrehozva: 2005. március 31.
Módosítás: 2005. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta az új parkolási rendeletet. Júliustól már a céges autók is kedvezményesen várakozhatnak, a kerékbilincset pedig 7500, illetve 15 000 forint ellenében veszik le a szabálytalankodó kocsiról.
Csak a kormánypárti képviselők szavazták meg csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésben azt a tizenkét éves parkolási rendeletet felváltó új szabályozást, amelytől a városvezetés átláthatóbb és jobb parkolási rendszert, továbbá tisztább és rendezettebb Budapestet remél.
Nem szavazta meg az új rendeletet Katona Kálmán (MDF) sem, akinek módosítóindítványainak többségét befogadta az előterjesztő. Az új szabályozás része lett például az a módosítás, melynek értelmében az egy óránál rövidebb parkolási idő lejárta után öt perc, egy óránál hosszabb parkolási idő lejárta után tizenöt perc türelmi idővel helyezik majd fel a kerékbilincset az autókra. Abban az esetben pedig, ha bizonyíthatóan a kerékbilincs fel-, illetve leszerelésekor kár keletkezik a járműben, akkor azt a közterület-felügyelet téríti meg.
Az alapdíj nem változik
A júliusban hatályba lépő szabályozás a kerületek kérésére részben bővíti, illetve szűkíti a fizetőparkoló övezetek határát. A 480 forintos parkolási alapdíj nagysága nem változik, ezen belül továbbra is a főpolgármester dönt az aktuális mértékű alapról.
Újdonság a rendeletben, hogy a kerületi lakosok már nemcsak a saját, hanem a céges és a lízingelt autóik után is kaphatnak majd kedvezményes várakozási engedélyt. Változás az is, hogy a kiemelt övezetek kivételével az eddigi kétórás várakozási időt 3-4 órára bővítik.
Rendeletben erősítették meg az eddig a főpolgármester által elrendelt karácsony és újév közötti, illetve a szombati ingyenes parkolás lehetőségét. A kerékbilincset 15 ezer forintért veszik majd le a szabálytalankodó autóról, de ennek az összegnek csak a felét kell fizetni, ha a járművezető a kerékbilincselés idején visszaérkezik az autójához.
Jönnek az egységes parkolási kártyák
A parkolási cégeknek rövidesen be kell majd vezetniük az egységes parkolási kártyákat és a mobiltelefonos díjfizetést. A célok között szerepel egy egységes parkolási szövetség létrehozása, egy parkolás-fejlesztési alap létrehozása is.
Az ellenzékiek átgondolatlannak, zavarosnak, végrehajthatatlannak tartották a rendeletet, amely szerintük csupán a nevében jelent egységes parkolási szabályozást, s jórészt közérzetjavító elemeket tartalmaz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...