Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Százmillió forint parlagfű elleni védekezésre Budapesten

Cikk:

Magyarországon a kétmilliót is meghaladja azoknak a száma, akik allergiás betegségekben szenvednek. A környezetvédelmi minisztérium 50, a főváros pedig 100 millió forintot különített el az allergének elleni védekezésre. A gyomnövények irtására az érintett tárcák jövő héten országos akciót indítanak.

Harmadik alkalommal rendez országos parlagfűmentesítési akciót jövő héten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Persányi Miklós, a tráca vezetője, Csehák Judit egészségügyi, Németh Imre földművelésügyi és Lamperth Mónika belügyminiszter közös felhívásban fordul a lakossághoz, az önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, hogy tegyenek lépéseket az egészségkárosító allergén gyomnövény visszaszorítására.

Persányi Miklós elmondta, 50 millió forintot különítettek el a biológiai eredetű allergének elleni védekezésre, melyből 80-90 akció támogatására nyílik mód. A zöld falu program - amelyre a 2000 lakosnál kisebb, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázhatnak - szintén prioritásként kezeli az allergén gyomnövények nagy területre kiterjedő szervezett irtását.

A tárca emellett egy vállalati felajánlásnak köszönhetően 30 ezer pár cérnakesztyűt biztosít civil szervezeteknek, önkormányzatoknak a parlagfű irtásához. A kesztyűkből 10 ezer párat a miniszter felajánlott a fővárosi önkormányzatnak, amelyből 500 párat átadott Demszky Gábor főpolgármesternek a tájékoztatón.

Budapesten közel félmillió ember szenved az allergiától

Demszky Gábor elmondta: a főváros idén a zöldterületek karbantartására mintegy 500 millió forintot fordít, amelyből 100 millió forint jut a parlagfű irtására. A főpolgármester úgy vélte: érdemes lenne megsokszorozni a költségvetésben az e célra fordítható forrásokat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak ugyanis évente milliárdos kiadásokat jelent a parlagfű okozta allergiás megbetegedések gyógyítása; csak Budapesten 400 ezer embert érintenek ezek a megbetegedések.

A szaktárca adatai szerint a magyarországi asztmások száma meghaladja a 160 ezret, az allergiában szenvedőké pedig 2 millióra becsülhető.

Több, mint 5 hektárt borít parlagfű

Szakemberek szerint ugyan pillanatnyilag kevesebb a parlagfű a tavalyi évhez viszonyítva, azonban figyelmeztetnek: az esőzések miatt arra lehet számítani, hogy a tömeges virágzás augusztus elejére-közepére csúszhat. Ezért is rendkívül fontos, hogy az irtás időben elkezdődjön.

A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a nyolc évvel ezelőtt indított fővárosi parlagfűprogram eredményeként Budapesten visszaszorulóban van a gyomnövény, ugyanakkor országos szinten több mint 10 százalékkal nőtt a parlagfüves területek nagysága, és már meghaladja az 5 millió hektárt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...