Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (a továbbiakban: OGYÉI) 2018. október 19. napon 14.00 órától 2018. október 20. napon 14.00 óráig az elektronikus ügyintézés az informatikai rendszerek karbantartása miatt szünetel.
Ezen időtartam alatt - bár az OGYÉI Hivatali Kapujára, valamint az iratanyagok beküldéséhez gyakorta használt CESP felületre - beküldhetők a beadványok, azok érkeztetése (átvételi elismervények visszaküldése), feldolgozása - a belső rendszerek leállása miatt -, csak az újraindulást követően, legkésőbb 2018. október 20-án 14 órától történik meg.

Megértésüket köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Idén 180 millió forint bírságot szabtak ki parlagfű miatt

Cikk:

Idén összesen 180 millió forintos bírságot szabtak ki azokra a gazdálkodókra, akik földjeiken nem gondoskodtak a parlagfű kiirtásáról - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csütörtökön.

 

Országos szinten a mezőgazdasági területek 80 százaléka fertőzött a parlagfűmaggal, s bár a parlagfű szezon a növény számára kedvezőtlen időjárás miatt későn kezdődött, majd korán, szeptember közepén véget is ért, rekordszintű porkoncentrációt mértek a levegőben Nyíregyházán. A témával kapcsolatban rendezett konferencián Jordán László, a hivatal elnöke azt mondta: a köztudatban ki kell alakuljon az a gondolkodás, hogy ne a hatósági felszólítást várják a gazdálkodók, hanem ismerjék azokat az eszközöket, amivel eredményesen, a pollenszórás előtt, időben tudnak védekezni. A szakemberek szerint a parlagfű irtásában nem elsődleges szempont a bírság kiszabása, a közérdekű, kényszerkaszálások végrehajtása, ezek csak eszközök arra, hogy a földhasználók felismerjék ennek a problémának a jelentőségét.

Páldy Anna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szezon ugyan rövidebb volt, összességében viszont magas maximum értékeket mértek. Az allergiát okozó növények közül leggyakrabban a parlagfű, az éger és mogyoró okoz problémát.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...