Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén 180 millió forint bírságot szabtak ki parlagfű miatt

Cikk:

Idén összesen 180 millió forintos bírságot szabtak ki azokra a gazdálkodókra, akik földjeiken nem gondoskodtak a parlagfű kiirtásáról - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csütörtökön.

 

Országos szinten a mezőgazdasági területek 80 százaléka fertőzött a parlagfűmaggal, s bár a parlagfű szezon a növény számára kedvezőtlen időjárás miatt későn kezdődött, majd korán, szeptember közepén véget is ért, rekordszintű porkoncentrációt mértek a levegőben Nyíregyházán. A témával kapcsolatban rendezett konferencián Jordán László, a hivatal elnöke azt mondta: a köztudatban ki kell alakuljon az a gondolkodás, hogy ne a hatósági felszólítást várják a gazdálkodók, hanem ismerjék azokat az eszközöket, amivel eredményesen, a pollenszórás előtt, időben tudnak védekezni. A szakemberek szerint a parlagfű irtásában nem elsődleges szempont a bírság kiszabása, a közérdekű, kényszerkaszálások végrehajtása, ezek csak eszközök arra, hogy a földhasználók felismerjék ennek a problémának a jelentőségét.

Páldy Anna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szezon ugyan rövidebb volt, összességében viszont magas maximum értékeket mértek. Az allergiát okozó növények közül leggyakrabban a parlagfű, az éger és mogyoró okoz problémát.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...