Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ál-emailek: az ombudsman szerint perelhető a feladó

Cikk:

Bírósághoz fordulhatnak azok, akiknek nevében és e-mail címét felhasználva egy internetes szolgáltatás segítségével álleveleket küldtek - olvasható az adatvédelmi biztos ajánlásában. Péterfalvi Attila emlékeztet rá, hogy az e-mail személyes adatnak minősül, ezért azt csak akkor lehet kezelni, ha az érintett ahhoz hozzájárult.
Sérti a személyes adatok és a magánszféra védelméhez való jogot az az internetes szolgáltatás, amelynek segítségével álfeladói címmel e-maileket lehetett küldeni - ilyen tartalmú ajánlást tett közzé Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.
A Magyarország.hu-hoz eljuttatott közleményéből kiderül: az ombudsman egy állampolgári beadvány nyomán kezdett vizsgálódni. A panaszos sérelmezte, hogy az egyik hazai internetes oldalról a saját e-mail címét feltüntetve gyalázkodó leveleket küldtek barátainak, ismerőseinek. A site-on ráadásul semmilyen vonatkozó jogszabályi előírást sem tüntettek fel, azt viszont közölték, hogy a szolgáltató a szolgáltatás használatából eredő károkért semmilyen felelősséget nem vállal.
Technikai segítség tömeges törvénysértésekhez
Az adatvédelmi biztos ajánlásában leszögezi: az e-mail - ha természetes személlyel kapcsolatba hozható -, személyes adatnak minősül, és csak akkor lehet kezelni, ha ahhoz az érintett hozzájárul. A szóban forgó szolgáltatás ezért törvénytelen adatkezelések tömeges folytatására kínált lehetőséget, ami törvénytelen és tisztességtelen volt - állítja Péterfalvi. Hozzáteszi: az internetes oldal szolgáltatója a levelek tartalmától függetlenül is adatfeldolgozónak minősül.
A szolgáltatást már felfüggesztették
Az állevélküldés az ombudsman álláspontja szerint nem a véleménynyilvánítás és az internet szabadságát szolgálja - mint ahogyan azt a szolgáltató az oldalon hirdette -, hanem jogsértésekhez teremt technikai feltételeket. A domainnév tulajdonosa, miután tudomást szerzett az adatvédelmi biztos vizsgálatáról, a szolgáltatást egy hónappal ezelőtt felfüggesztette - derül ki a közleményből.
Beperelhető a valódi feladó
Péterfalvi felhívja a figyelmet, hogy akiknek az állevélküldés megsértette a személyes adatok védelméhez való jogát, azok bírósághoz fordulhatnak az adatkezelők - vagyis az állevelek valódi feladói - ellen.
Ugrás vissza Ugrás vissza...