Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A portugál miniszterelnököt jelölik az EU Bizottság elnökének

Létrehozva: 2004. június 28.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Uniós diplomaták szerint José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök jelölése az Európai Bizottság elnöki tisztségére nagy győzelem a portugál népnek és kormánynak. A portugál kormányfő elkötelezett híve az európai integrációnak.

José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök jelölése az Európai Bizottság elnöki tisztségére nagy győzelem a portugál népnek és kormánynak, valamint az európai integráció ügyének - jelentette ki hétfőn a bizottság egyik illetékese. Romano Prodi elnök szóvivője közölte, hogy az elnök aznap reggel telefonon már beszélt Barrosóval, és elégedettségének adott hangot a bejelentéssel kapcsolatban. A portugál kormányfő jelölése annak a ténynek az elismerése, hogy az európai integráció fejlődése folytatódni fog, általában pedig jó és pozitív jelzés Európa számára - idézte Prodi szavait a bizottsági szóvivő.

Bertie Ahern ír miniszterelnök az EU soros elnökségének nevében vasárnap jelentette be, hogy Barrosót fogja javasolni a bizottság következő elnökének tisztségére, és ennek jóváhagyására kedd estére összehívja az Európai Tanács soron kívüli értekezletét. Ahern közölte, hogy az utóbbi napokban uniós kollegáinak túlnyomó többségével egyeztetett a jelölésről, és ennek alapján Barroso óriási támogatottságra számíthat.

Arra a kérdésre válaszolva, miből gondolja a bizottság, hogy Barroso jelölése az európai integráció ügye szempontjából is győzelemnek minősíthető, a szóvivő kijelentette: Prodi az utóbbi két évben Barrosóval folytatott szoros együttműködés tapasztalatai alapján jutott erre a következtetésre, amelyet a bizottságnak a portugál kormányfővel kapcsolatos egyéb információi is alátámasztanak.

Barroso az európai integráció eszméjének elkötelezett híve. A konventben például nagyon határozottan védelmezte a közösségi módszert és az uniós intézmények - köztük az Európai Bizottság - központi szerepét. Jelölése ezért is jó hír számunkra - mondta Reijo Kemppinen szóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...