Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Keller: befejeződött az intézményes privatizáció

Cikk:

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a Pénzügyminisztérium privatizációs folyamatról szóló jelentését. A dokumentum szerint a folyamat alapvetően szervezetten és ellenőrzötten ment végbe, de az ülésen többen elismerték: hibák is történtek a magánosítások során.

Befejeződött az intézményes privatizáció 2007-re Magyarországon, a folyamat során az állami vagyon jelentős mértékben csökkent - jelentette ki Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság ülésén, a privatizációs folyamatról szóló jelentés tárgyalásán. A dokumentumot a bizottság 11 igen, 10 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta.

A jelentéshez fűzött szóbeli kiegészítésében a pénzügyminisztériumi vezető jelezte: a kormány azzal, hogy elkészítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. és jogelődei - a privatizáció lebonyolítására létrehozott szervezetek - tevékenységéről és a teljes privatizációs folyamatról (1990-2007) szóló jelentést, eleget tett annak a kötelezettségének, hogy a kormányokon átívelő folyamatról átfogó összegzést készítsen. A jelentés a tényszerűségre törekedett, a tranzakciós folyamatok minősítését igyekezett elkerülni.

A magánosítási folyamatot Keller László tömören úgy értékelte, hogy szervezett formában és ellenőrzött módon folyt le, a folyamat hozzájárult egy sikeres gazdasági átalakuláshoz, megalapozta a piacgazdasági átalakulást. Folyó áron számolva a magánosításból a vizsgált időszak alatt 2952 milliárd forint bevétele származott az államnak, és 1370 milliárd forint költséget kellett a folyamat során elszámolnia. A privatizáció javította az ország fizetőképességét, és csökkentette adósságállományát is - tette hozzá az államtitkár. Az ülésen többen elismerték, hogy a privatizáció során történtek hibák, például az, hogy a magánosításkor nem minden esetben vették figyelembe az érintettek érdekeit.

A testület elfogadta azt a bizottsági módosítójavaslatot, hogy az áru uniós meghatározására vonatkozó jogszabály hatálya alól ki kell vonni a genetikailag módosított (GMO) növények szaporító anyagait, mivel az elfogadása kitétel nélkül sértené a Magyarországon érvényben lévő GMO-moratóriumot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...