Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csütörtökön tárgyalnak a konvergenciaprogramról

Cikk:

A kabinet első olvasatban a csütörtöki ülésén tárgyalja a Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramot. Előtte az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldalával is egyeztetnek.  
Az Európai Bizottság a 2005 decemberében benyújtott konvergenciaprogramot visszaküldte felülvizsgálatra. A programot a szükséges egyeztetések után a kabinet szeptember 1-jén nyújtja be Brüsszelnek.  
A csütörtöki kormányülésen már tárgyalnak a programról
A kabinet szerdán és csütörtökön az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáltatói és munkavállalói oldalával egyeztet az átalakított konvergenciaprogramról, majd a csütörtöki kormányülésen első olvasatban tárgyalják azt. Jövő kedden a parlamenti pártok vezetőivel egyeztetnek, a tervezetet rajtuk kívül megkapja az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Konvergencia Tanács is. A programról jövő hét csütörtökön és pénteken, kétnapos kormányülésen döntenek, pénteken délután bemutatják, és éjfélig teljes terjedelmében nyilvánosságra is hozzák.
2009 után a tartós növekedés a cél
A program célja a jövedelmek, a versenyképesség, a foglalkoztatás és az állami szolgáltatások minőségének emelése - mondta Gyurcsány Ferenc. Az egyensúly megteremtésének két pillére az Új Magyarország Fejlesztési Program és a nagy ágazati reformok. A program 2007 és 2009 között az egyensúly megteremtésére, 2009 és 2011 között pedig már a tartós, az EU átlagot meghaladó növekedésre koncentrál - mondta a miniszterelnök.  
Három százalék alá csökken a hiány 2010-re
A tervezet szerint az államháztartás hiánya az idénre tervezett 10,1 százalék után jövőre 6,8 százalék, 2008-ban 4,3, 2009-ben 3,2, 2010-ben 2,7, 2011-ben 2,2 százalék lesz. A GDP-növekedés tekintetében idén 4,4 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal, 2008-ra 2,6 százalékkal, 2009-re 4,1 százalékkal, 2010-re 4,3 százalékkal, 2011-re 4,6 százalékkal számol a kabinet. Az idén 67,9 százalékosra tervezett államadósság a tervek szerint idén jövőre 71,5 százalékra, 2008-ra pedig 72,7 százalékra emelkedik. Ezután ismét csökkenés indul el, 2009-ben már csak 70,2, 2010-ben 68-69, 2011-ben 65-67 százalék lesz az államadósság.  
Csökkennek a közszféra működési költségei
A közszféra működési költségei tavaly a GDP 18 százalékát vitték el, ez az arány 2009-re 15 százalékra csökken. Ehhez szerkezetátalakításra, főleg a megyei intézményrendszer átalakítására van szükség - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ennek első eleme a központi közigazgatásban bevezetendő, teljesítményarányos bérrendszer lesz 2007-ben.  
Egészségügy: a magántőke bevonása erősítheti a versenyt
A kormány az egészségügyi reformmal a tiszta felelősségi és érdekeltségi viszonyokat kíván teremteni az ágazatban, uniós támogatásokkal, magántőkével bővítenék az egészségügyre fordítható forrásokat. 2007-től a járulékfizetés naprakész nyilvántartásának bevezetésével csak azok lesznek jogosultak teljes körű ellátásra, akik valóban megfizették a szükséges járulékokat, illetve azok, akik helyett ezt az állam megtéríti. Az új szabályozással, a gyógyszerfelírás ellenőrzésével vennék elejét gyógyszertámogatási költség évek óta tartó növekedésének. A magántőke bevonásával erősödhet a szolgáltatók közötti verseny is.  
Oktatás: megmaradnak az alsó tagozatos iskolák a kistelepüléseken
A tervek szerint az alsó tagozatos iskolák minden kistelepülésen megmaradnak, a felső tagozatban és a középszintű oktatásban viszont a kormány arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy iskolatársulásokkal olcsóbban, de magas színvonalon biztosítsák a képzést a diákoknak. A felsőoktatásban cél, hogy a munkaerőpiac igényeihez igazodó, versenyképes tudást biztosítsanak a hallgatóknak, ezt az államilag finanszírozott hallgatói létszám és a felvételi keretszámok szabályozásával, a hiányszakmák oktatásának kiemelt támogatásával és a szakakkreditáció feltételeinek szigorításával érné el a kabinet.  
A hallgatóknak 2008-ban kell először tandíjat - fejlesztési részhozzájárulást - fizetniük, a bevétel teljes egészében az intézményeknél marad, ennek egyik felét ösztöndíjakra, másik felét az oktatás színvonalának emelésére kell fordítaniuk.  
Az Idősügyi Tanács támogatta a programot
Ma a túl engedékeny szabályozás miatt a törvényben lefektetett 62 év helyett a legtöbben 53 évesen mennek nyugdíjba, ezért módosítják az előrehozott nyugdíjazás és a rokkantnyugdíjazás feltételeit. Az újonnan megállapított nyugdíjaknál méltányosabb szabályozást dolgoznak ki jövedelmek beszámítására, és módosítják a korhatár alatti nyugdíjasok munkavállalásának feltételeit is.  
A miniszterelnök kedden az Idősügyi Tanács előtt mutatta be a program időseket érintő intézkedéseit, a tanács ezután közölte, hogy támogatja a programot - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az ülés után a Parlamentben.  
A bányajáradékból fizetik a gázár támogatást
Fogyasztói ártámogatást jelenleg a gyógyszerekre, a közlekedésre és az energiára ad az állam. Az új gyógyszerár-támogatási rendszert az egészségügyi reform keretein belül dolgozzák ki, a közlekedésben a tarifákat és az új kedvezmény-rendszert 2007-ben, az új közlekedéspolitikai koncepcióval összhangban alakítják ki. Az energiafogyasztási támogatás döntő részét a gázár-támogatás teszi ki. A jelenlegi rendszert 2006 és 2008 között fokozatosan váltja fel a rászorulók és nagycsaládosok célzott, szociális alapú támogatása. Az 1,2 millió rászoruló család költségeit a 70-80 milliárd forintos bevételt hozó bányajáradékból és az ezt kiegészítő 10-30 milliárd forintos költségvetési támogatásból mérsékelnék.  
Gyurcsány: nincs szükség második csomagra
A hiány csökkentéséhez a már meghozott intézkedéseken túl nincs szükség újabb, a lakosságot terhelő lépésekre, ez alól egyetlen kivétel van, a 2008-ban bevezetendő ingatlanadó - mondta a miniszterelnök. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...