Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország felbonthatná a New York-i egyezményt

Létrehozva: 2003. július 25.
Módosítás: 2010. március 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint Magyarország számára semmilyen hátrányos következménnyel nem járna, ha felbontaná a New York-i egyezményt, és legálisan működhetnének bordélyházak. A prostituáltak érdekvédelmi szervezetének vezetője helyeseli, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület ellenzi a felvetést. Az egyezményt a kormány bonthatná fel, az Országgyűlés jóváhagyásával.
Magyarország számára semmilyen szempontból nem lenne hátrányos, ha kilépne a New York-i egyezményből, és így legálisan működhetnének bordélyházak - mondta el az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese pénteken.
A piros lámpás házak léte még mindig kisebb kárral járna, mint a mostani helyzet, amely kiengedi az utcára a prostitúciót - közölte Takács Albert .
Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot a türelmi zónák ügyében, mert a legutóbbi bírósági döntések arról győzték meg, hogy valami nincs rendben az alkalmazható jogszabályokkal.
Az önkormányzatok sem tudják, hol vannak a védett zónák
A prostituáltak érdekvédelmi egyesülete nemrégiben pert nyert a II. kerületi önkormányzattal szemben. A bíróság döntése szerint az önkormányzatnak hatósági bizonyítványt kell kiadnia arról, hogy hol folytathatják tevékenységüket a kerületben a prostituáltak.
A türelmi zónák kijelöléséről szóló szabályozást 1999-ben fogadta el az Országgyűlés. A szabályozás értelmében a helyi önkormányzatoknak kell e zónákat kijelölniük a prostitúció tömeges megjelenése esetén. A törvény kijelöli azokat a területeket, ahol prostitúció nem folytatható, többek között iskolák, templomok és diplomáciai objektumok közelében.
Takács Albert szerint gondot okoz, hogy az önkormányzatok sem mindig tudják, hol vannak a területükön védett objektumok, például diplomata-lakások, ráadásul ezen információk amúgy sem publikusak.
Országgyűlési jóváhagyás kell
Az ombudsman a jelenlegi helyzet feloldására valószínűleg javasolni fogja az Országgyűlésnek a jogszabály módosítását, de szerinte megoldást jelentene, ha engedélyezné az állam a piros lámpás házak létrejöttét, amihez fel kellene mondani az 1950-es New York-i egyezményt, amelyet Magyarországon 1955-ben hirdették ki.
Takács Albert ismeretei szerint az egyezményt a kormány - mint a szerződő állam hivatalos képviselője - mondhatja fel az ENSZ főtitkárához címzett levélben. A lépés megtételhez szükséges lenne az Országgyűlés jóváhagyása is.
A prostituáltak helyeselnék
A prostituáltak érdekvédelmi szervezetének vezetője helyeselné, ha Magyarország kilépne a New York-i egyezményből, a nők védelmével foglalkozó egyik szervezet viszont úgy véli, hogy a nyilvános házak engedélyezésével a prostituáltak kiszolgáltatottsága is nőne.
Magyarországon ötven éven át tiltották és szigorúan szankcionálták a prostitúciót, mégsem szűnt meg. A higiéniai és más feltételek csak akkor valósíthatók meg, ha a prostituáltak akár úgynevezett piros lámpás házban, akár vigalmi negyedben, de mindenképpen legálisan végezhetik tevékenységüket - közölte Földi Ágnes , a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője.
A bordélyokkal nő az emberkereskedelem
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a piros lámpás házak terjedésével növekszik a nőkereskedelem és a prostituáltak kiszolgáltatottsága - mondta Wirth Judit , a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület tagja.
A nyilvános házak engedélyezésével az állam ugyanazt a szerepet töltené be, mint a nők "futtatói", azaz adót szedne tőlük - tette hozzá.
Ugrás vissza Ugrás vissza...