Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyáron kezdődhet a NATO-radartorony építése

Létrehozva: 2012. április 12.
Módosítás: 2012. április 12.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Befejeződött a Tolna megyei Medinára tervezett NATO-radartorony építési engedélyezési eljárása, a Honvédelmi Minisztérium jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárását készíti elő.

A közbeszerzési eljárás ütemétől függően a nyár közepén kezdődhet a radartorony építése. A torony építésének pontos költségei a közbeszerzési eljárást követően határozhatók meg. Becslések alapján az összberuházás 1-1,2 milliárd forintba kerül, amiből torony építése mintegy 0,9-1 milliárd forintot tesz ki. A beruházás fedezete a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ám esély van a NATO-finanszírozásra. Az erről szóló döntés április végéig megszületik.

A minisztérium tavaly márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg. A medinai lokátorállomáson 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer. A 28 méter magasra tervezett toronyra az év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelés után, 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...